Liga prvaka: Bez golova na Vicente Calderonu

Kao što se i očekivalo, u Madridu se igrala tvrda i nervozna utakmica, bez previše prilika i pravog nogometa (AP)

U prvom susretu polufinala nogometne Lige evropskih prvaka Atletico Madrid i Chelsea su u utorak navečer na stadionu “Vicente Calderonu” u glavnom gradu Španije odigrali bez pogodaka, pa će odluka o tome ko će u finale biti poznata nakon revanša na Stamford Bridgeu u Londonu 30. aprila.

U drugom polufinalnom susretu u srijedu se na madridskom “Santiago Bernabeu” sastaju Real Madrid i Bayern Minhen.

Kao što se i očekivalo, u Madridu se igrala tvrda i nervozna utakmica, bez previše prilika i pravog nogometa.

Chelsea je u Madridu odigrao “bunker” od prve do posljednje minute utakmice, kojeg domaćin, usprkos dominaciji i pritisku, nije uspio probiti.

Atletico nije slomio “bunker” Josea Mourinha, premda su gosti utakmicu okončali bez povrijeđenih Petra Čecha i Johna Terryja.

Češki golman je povrijedio rame u 18. minuti, no odlično ga je zamijenio 41-godišnji Australac Mark Schwarzer, dok se Terry povrijedio u 73. minuti.

Tim iz Madrida je imao nekoliko poluprilika, a najbliže golu bio je u 34. minuti, kada je Mario Suarez odlično pucao sa 20-tak metara, no lopta je prošla tik pored gola.

U 45. minuti je opasno zaprijetio i Diego, no golman engleskog kluba je bio spreman.

Prvi napadač španskog sastava Diego Costa najbolju priliku je imao u 90. minuti, kada je iz neposredne blizine pucao glavom, ali pravo u Schwarzera.

Pobjednici Lige Evrope

Atletico i Chelsea su posljednja dva pobjednika u Ligi Evrope: “Plavci” su su slavili lani, a “Jorgandžije” 2012. godine, a sada se bore za ulazak u finale Lige prvaka.

Atletico je posljednji put igrao polufinale Kupa prvaka prije tačno 40 godina; te 1974. Atletico je u polufinalu preskočio Celtic da bi u finalu izgubio od Bayerna.

Chelsea lovi treće finale nakon poraza od Manchester Uniteda (2008) i pobjede protiv Bayerna (2012).

Do sada su igrali tri puta međusobno, uz po jednu pobjedu sa svake strane i jedan remi.

U njihovom zadnjem duelu, evropskom Superkupu 2012. godine, Atletico je slavio čak 4:1.

Mourinhu je ovo rekordno osmo polufinale u elitnom takmičenju Starog kontinenta, peti put uzastopno.

Portugalac je tako oborio rekord legendarnog trenera Manchester Uniteda Alexa Fergusona, koji je sedam puta predvodio “Crvene đavole” u polufinalu Lige prvaka.

Izvor: Agencije