Liga prvaka: Zvezda nemoćna protiv pariske mašinerije

Neymar postiže gol za Paris St. Germain u Beogradu protiv Crvene zvezde (EPA)

Srčan nastup i velika podrška s tribina beogradskog stadionu nisu pomogli fudbalerima Crvene zvezde da naprave novo čudo u Ligi prvaka.

Paris St. Germain je u Beogradu, u utakmici posljednjeg, 6. kola grupne faze, opravdao epitet favorita te je trećom pobjedom osigurao osvajanje prvog mjesta u grupi C i plasman u osminu finala Lige prvaka.

Francuski prvak, koji je u prvom susret u Parizu pobijedio Zvezdu sa 6:1, već je nakon prvog poluvremena imao prednost od 2:0.

Beogradski tim je preko Marka Gobeljića smanjio, ali nadu Zvezdi u makar neriješen ishod odnio je pogodak Marquinhosa te Mpapea u završnici.

Crvena zvezda je tako ostala i bez proljeća u Evropi, pošto su treće mjesto i prelazak u šesnaestinu finala Evropske lige pripali fudbalerima Napolija, koji su bez proboja među šesnaest najboljih u Evropi ostali samo zahvaljujući broju postignutih golova u grupi.

Napolitanci su večeras poraženi na Anfieldu s 0:1, što je Liverpoolu bilo dovoljno da osvoji drugo mjesto u grupi. 

Totenhemu zlatan bod u Barceloni

Osim Paris St. Germainea i Liverpula, večeras je osminu finala izborio i Tottenham, kojem je gol Lucasa Moure u 85. minuti donio prijeko potrebni bod na Camo Nouu.

Inter je potpuno razočarao, a mršavih 1:1 protiv ranije otpisanog PSV-a bio mu je dovoljan samo za ovjeru trećeg mjesta u grupi.

Ranije su prolaz u osminu finala iz grupa A, B, C i D osigurali Atletico, Barcelona, Borussia Dortmund, Porto i Schalke.

Rezultati i strijelci 6. kola: 

Grupa A: Club Brugge – Atletico 0:0, Monaco – Borussia Dortmund 0:2 (Guerreiro 15, 88)

         

Grupa B: Barcelona – Tottenham 1:1 (Dembele 7 – Moura 85), Inter – PSV 1:1 (Icardi 73 – Lozano 13)

         

Grupa C: Crvena zvezda – Paris St. Germain 1:4 (Gobeljić 56 – Cavani 9, Neymar 40, Marquinhos 74, Mbappe 90), Liverpool – Napoli 1:0 (Salah 34)

         

Grupa D: Galatasaray – Porto 2:3 (Feghouli 45+1- penal, Derdiyok 65 – Felipe 17, Marega 42 penal, S. Oliveira 57), Schalke – Lokomotiv  1:0 (Schopf 90+1)

         

Izvor: Al Jazeera i agencije