Lihtenštajn priželjkuje bod(ove) protiv Crne Gore

Rene Pauritsch: Više timova će igrati na finalnom turniru EP-a, što donosi veći interes širom kontinenta (EPA)

Piše: Ibrahim Sofić

Crnogorska nogometna reprezentacija početkom septembra počela je pobjedom kvalifikacije za plasman na Evropsko prvenstvo, koje će za dvije godine organizirati Francuska.

Naredni rival Crne Gore bit će Lihtenštajn, koji je u posljednjim mjesecima zabilježio poraze.

No, selektor te reprezentacije Rene Pauritsch za Al Jazeeru ističe da takvi ishodi se ne trebaju uzimati kao tragedije te da njegovi izabranici priželjkuju da upravo protiv Crne Gore prekinu crnu seriju.

“Tačno je da su rezultati bili negativni u proteklih nekoliko mjeseci, no izgubiti 2:3 od Hrvatske ili 0:1 od Grčke, učesnika Svjetskog prvenstva ove godine, nije loše za malu državu kao što smo mi. Osvojiti bodove protiv država koje su najmanje 100 puta veće od Lihtenštajna je uvijek veliki izazov, no mi ga pokušavamo ispuniti i uvijek se nadamo da će se to desiti već u narednoj utakmici. Nadamo se da će ta utakmica biti upravo s Crnom Gorom”, kazao je Pauritsch.

Paralele s Bosnom i Hercegovinom

Ovaj austrijski stručnjak ističe kvalitete narednog rivala te povlači paralele s još jednom regionalnom reprezentacijom s kojom je Lihtenštajn podijelio megdan.

“Crna Gora je zabilježila uvjerljivu pobjedu nad Moldavijom, Crnogorci su odlično iskoristili sve svoje jače strane. Veoma su disciplinirani u odbrani, dok ih u napadu krasi velika kreativnost. Crna Gora i Bosna i Hercegovina se mogu u mnogo čemu porediti, no Bosna i Hercegovina, koja je ove godine bila učesnik SP-a, ima više mogućnosti u napadu.”

Mnogi stručnjaci ističu kako je grupa u kojoj se nalazi Lihtenštajn veoma ujednačena i da će se četiri selekcije boriti za jedno od prva dva mjesta koji vode direktno na EURO 2016, kao i za treće, odnosno plasman u baraž.

“Grupa G je jedna od najizbalansiranijih u kvalifikacijskom ciklusu. Austrija, Švedska i Rusija su tri favorita za osvajanje prvih mjesta, no s Crnom Gorom grupa G ima i najjaču reprezentaciju iz takozvanog četvrtog šešira. Ova reprezentacija može napraviti iznenađenje”, smatra selektor Lihtenštajna.

Pažnja svakom talentu

Pauritsch smatra kako je promjena formata kvalifikacija za EP veoma dobra odluka.

Evropska nogometna asocijacija povećala je broj učesnika na EURO-u sa 16 na 24, pa će plasman izboriti po dva najbolja tima iz svake grupe, dok će osam najboljih trećeplasiranih timova igrati baraž.

“Više timova će igrati na finalnom turniru, što donosi veći interes širom kontinenta. Tako je moguće da, ne samo u kvalifikacijskoj fazi već i na završnom turniru neki od malih timova može iznenaditi. Također, doprinijet će tome da se razlike u kvalitetama na reprezentativnom nivou smanje.”

Lihtenštajn je jedna od najmanjih država svijeta, pa je time otežan razvoj kvalitetnih nogometaša.

Pauritsch ističe kako je ključni pojam razvijanja nogometa kod malih nacija individualna promocija.

“Moramo se veoma posvetiti svakom od naših talenata, kojih je inače malo. Moramo ih pratiti i pomagati, ne samo na nogometnom terenu već i na polju profesionalne edukacije. Moramo im dati više prilika u životu, bez obzira na to je li riječ o profesionalnom ili amaterskom nogometašu.”

Izvor: Al Jazeera