Liječnici bez granica: Nema opravdanja

Liječnici bez granica traže transparentnu i neovisnu istragu tog slučaja koji bi mogao predstavljati i 'ratni zločin' (AFP)

Liječnici bez granica (MSF) osudili su kontradikcije u američkim izjavama oko bombardiranja bolnice te nevladine organizacije u Kunduzu u Afganstanu, u kojem su poginule najmanje 22 osobe.

Do sada je NATO tvrdio da su napad, izveden u noći na subotu, tražili američki vojnici sukobljeni s talibanskim pobunjenicima.

U ponedjeljak je američki general John Campbell, šef NATO-ove misije u Afganistanu, izjavio da je bombardiranje izvedeno na traženje afganistanskih snaga.

“Američki opis napada se stalno mijenja. Najprije se radilo o kolateralnim žrtavama, zatim o tragičnom incidentu, a sada pokušavaju odgovornost prebaciti na afganistansku vladu”, ljutio se generalni direktor MSF-a Christopher Stokes.

‘Ništa ne opravdava tako strašan napad’

“Činjenica je da su Sjedinjene Države bacile te bombe”, dodao je Stokes, kako prenosi Hina.

“Ništa ne opravdava tako strašan napad”, zaključio je Stokes koji je u nedjelju zatražio transparentnu i neovisnu istragu tog slučaja koji bi mogao predstavljati i  “ratni zločin”.

Ujedinjeni narodi kažu da zasad čekaju rezultate američke, NATO-ve i afganistanske istrage.

“Želimo vjerodostojnu i nepristanu istragu, to je sve što danas mogu reći”, kazao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Američka Vlada mavela je kako istražuje je li vojska odgovorna za zračni udar u kojem su poginule 22 osobe u afganistanskoj bolnici.

Izvor: Al Jazeera