Liječnicima Decedre po 15 mjeseci zatvora

Prvi osnovni sud u Beogradu ponovo je u ponedjeljak osudio na po 15 mjeseci zatvora troje liječnika privatne beogradske klinike “Decedra” zbog nesavjesnog liječenja Jelice Radović (19), preminule od sepse nakon operacije čukljeva na toj klinici 2006. godine, a v.d. direktora klinike na uvjetnu kaznu.

Na po 15 mjeseci zatvora osuđeni su kirurg ortoped Slavko Tomić, kao i specijalisti anesteziologije Miodrag Stojanović i Olivera Jeremić zbog kaznenog djela “teško djelo protiv zdravlja ljudi”.

Njima je izrečena i mjera sigurnosti zabrane obavljanja poziva, djelatnosti i dužnosti u trajanju od po dvije godine, prenosi Tanjug.

Uvjetna kazna za v.d. direktora klinike

V.d. direktora klinike “Decedra”, Svetlana Sremčević, zbog kaznenog djela “nesavjestan rad u službi” osuđena je na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana, uz istu mjeru sigurnosti od četiri godine.

Sutkinja Ljudmila Miljković je u obrazloženju presude navela da je sud prihvatio vještačenje sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, koji smatra da je uzrok smrti bila sepsa.

Prema njezinim riječima, optuženi liječnici su očigledno nesavjesno postupili, jer nisu poduzeli mjere kako bi utvrdili razlog pogoršanja zdravstvenog stanja Jelice Radović nakon operacije.

To je druga prvostupanjska presuda, nakon što je prvu, kojom su liječnici bili osuđeni na kazne zatvora, ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi.

Pravo na žalbu

I na novu presudu stranke će imati pravo uložiti žalbu Apelacionom sudu. Prvom ukinutom presudom liječnici su bili osuđeni na iste kazne.

Jelica Radović je umrla 9. rujna 2006. godine. Ona je operirana 5. rujna iste godine na klinici Decedra, a njezini roditelji su idućeg dana primijetili da joj je loše.

Jelica je 8. rujna prebačena u Ginekološko-akušersku kliniku i poslije u Urgentni centar, gdje su liječnici utvrdili da ima sepsu.

Izvor: Al Jazeera i agencije