Limaj se izjasnio da nije kriv

Limaja je Haški sud već oslobodio optužbi za ratne zločine (EPA)

U Okružnom sudu u Prištini je počelo suđenje Fatmiru Limaju, optuženom za ratne zločine počinejne u logoru Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u selu Klečka kod Mališeva, na kome su se on i još devetero optuženih izjasnili da nisu krivi.

U okviru ovog procesa salušan je i aktuelni kosovski premijer Hashim Thaci.

Limaj je u vrijeme za koje se optužuje da je počinio zločine bio komandant jedinice OVK „Kumanova”, a optužnicu je podigao tužilac Policijske misije Evropske unije na Kosovu (EULEX) iz Specijalnog tužilaštva Kosova.

Za ratne zločine Limaju je jednom već suđeno u Haškom tribunalu (ICTY), ali je oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza, prenosi Tanjug.

Pored Limaja, za ratne zločine ubistva kidnapiranih civila i pripadnika vojske tadašnje Jugoslavije optuženo je još devet pripadnika OVK-a.

Na optužnici su Arben Krasniqi, Naser Krasniqi, Nexmija Krasniqi, Behlul Limaj, Refki Mazreku, Naser Shala, Sabit Shala, Shaban Shali Besim Shurdaj.

Saslušan i Thaci

Tužilac EULEX-a Maurizzio Salustro pročitao je optužnicu na početku suđenja u prisustvu svih 10 optuženih, a nakon toga optuženi su se u prvom izjašnjavanju izjasnili da su nevini.

Suđenje se nastavlja, a očekuje se da odbrana optuženih zatraži odlaganje procesa za početak sljedeće godine, zbog, kako navodi, nepostojanja forenzičkog izveštaja o smrti Agima Zogaja, zaštićenog svjedoka u slučaju protiv Limaja i grupe optuženih.

Zogaj, zaštićeni svjedok X, pronađen je mrtav u Duizburgu u Njemačkoj, a tamošnja policija je navela da je riječ o samoubistvu.

Salustro je saslušao u srijedu Thacija, pred početak suđenja Limaju u četvrtak.

Tužilac je od Thacija želio saznati kakva je bila uloga Limaja tokom rata na Kosovu, a posebno u Vrhovnom štabu OVK-a, čime se bavio i kakva je bila Limajeva uloga u planiranju operacije „Strijela“, objavio je prištinski list Zeri.

Izvor: Agencije