Lino Červar ponovo selektor hrvatskih rukometaša

Nakon sedam godina izbivanja, Lino Červar (66) se vratio na kormilo hrvatske rukometne reprezentacije, s kojom je osvojio šest medalja, pri čemu i olimpijsko zlato 2004. godine.

Červar je sredinom ove sedmice raskinuo ugovor s Rukometnim savezom Makedonije, nakon čega više nije bilo zapreka da preuzme kormilo “Kauboja”.

U danima koji su slijedili finalizirao je dogovor s čelnicima Hrvatskog rukometnog saveza, potpisavši ugovor na godinu dana, a službeno predstavljanje novog-starog selektora održano je u subotu.

“Došao sam doma. Život trenera s kovčegom u ruci je jedno putovanje. Za nekoga je to dugo putovanje, za nekoga, nažalost, kratko. Moje putovanje je zaista dugo, 40 godina, od tog 20 u inozemstvu. Dođe trenutak kad se čovjek zaželi svoje kuće i obitelji. Kada dođeš kući ipak je lakše, jer si okružen onima koji te vole”, rekao je Červar koji je vodio selekciju Hrvatske od 2002. do 2010. godine.

Zahvalnost Makedoncima

Červar se zahvalio i Makedoncima na proteklih sedam godina.

“Želim se zahvaliti Makedoniji, bio sam tamo sedam godina, poštovali su me, dočekali raširenih ruku”, kazao je.

Na klupi hrvatske selekcije do sada je osvojio olimpijsko zlato (2004), bio je svjetski prvak (2003) te još dva puta svjetski viceprvak (2005, 2009).

Također, ima dva srebra sa evropskih prvenstava, 2008. i 2010. godine.

Reprezentaciju je Červar napustio 2010. godine, nakon što je u Austriji na EP-u osvojio srebrnu medalju.

Bio je to posljednji finalni meč kojeg su “Kauboji” odigrali na velikim takmičenjima.

“Premda sam stariji sedam godina, gladan sam pobjeda, gladan sam uspjeha. Maksimalno sam motiviran. Nisam ja sveznajući, čovjek uči dok je živ. Ne želim si oduzeti pravo na borbu do kraja. To želim prenijeti na igrače”, poručio je Červar.

Okupljanje u maju

Otkrio je kako mu smetaju izjave da Hrvatska nema reprezentaciju.

“Najviše me motiviraju izjave da nemamo reprezentaciju. Međutim, moramo raditi, biti skromni, svjesni svojih nedostataka. Igrači jedino ulaganjem u sebe mogu dohvatiti pravi rezultat.”

Njegov glavni cilj bit će EP, koje će od 14. do 28. januara naredne godine biti održano upravo u Hrvatskoj.

“Prvo okupljanje će biti u prvom tjednu u svibnju. Popis igrač će biti malo širi. Imam neke nove ideje, trebat će nam vremena da se prilagodimo jedni na druge”, kazao je Červar.

“Moj cilj je da se borimo za vrh europskog rukometa. Želio bi medalju. Ako nemate cilj, nemate niti viziju. Treba prenijeti sve na igrače, da i oni vjeruju. Ali, treba vidjeti kako će igrači reagirati. Pred nama je puno posla. Biti će važno koliko ćemo biti predani i posvećeni svom poslu.”

Izvor: Agencije