Lionel Messi najbolji igrač Europe

Cristiano Ronaldo još je jednom ostao u sjeni Messija (EPA)

Zvijezda Barcelone Lionel Messi proglašen je za najboljeg igrača Europe u prošloj sezoni.

U najužoj konkurenciji za nagradu bili su i njegov suigrač Luis Suarez, te zvijezda Real Madrida Cristiano Ronaldo, a sva trojica majstora prisustvovala su svečanosti koja je održana nakon ždrijeba skupina Lige prvaka u Monte Carlu.

“Sretan sam zbog ove nagrade. Želim je podijeliti sa suigračima bez kojih ovaj uspjeh ne bi bio moguć. Radujem se novim izazovima i vjerujem kako će Barcelona i ove sezone biti uspješna,” kazao je Messi, kako prenosi Hina.

Ovo je bila peta jubilarna Uefina nagrada za najboljeg nogometaša Europe. Leo Messi je bio prvi pobjednik u sezoni 2010./2011. Nakon njega titulu je ponio Andres Iniesta pa Franck Ribery. Prošle godine slavio je Ronaldo.

Najbolja nogometašica Celia Sasic

Messi je na svečanosti u Monte Carlu dobio i nagradu za najljepši pogodak sezone. Najviše glasova dobio je Messijev pogodak protiv Bayerna u polufinalu Lige prvaka.

Izabrana je i najbolja nogometašica Europe, a to je njemačka reprezentativka i igračica FFC Frankfurta Celia Sasic.

Ronaldo je jedini igrač koji je u svih pet dosadašnjih izbora svaki put stizao da finalnog kruga, odnosno bio među trojicom najboljih koji su konkurirali za trofej.

Suarez je prvi put bio među “veličanstvenima”, dok je Messi u najelitnijem društvu igrača koji nastupaju na Starom kontinentu četvrti put.

Messi je u minuloj natjecateljskoj godini odigrao jednu od svojih najboljih sezona oborivši i nekolicinu rekorda. Bio je središnja figura Barcelone s kojom je osvojio Ligu prvaka, španjolsku Primeru i Kup.

Postao je najbolji strijelac svih vremena Lige prvaka sa 78 golova, jednim više od Ronalda. Vlasnik je rekorda i s najviše postignutih hat-trickova za neki od španjolskih klubova.

Oborio je rekord i Termo Zarra te sa 251 golom postao najbolji strijelac “katalonskog diva” svih vremena.

U prošloj sezoni ukupno je postigao 58 golova u svim natjecanjima. Sa deset pogodaka bio je prvi strijelac Lige prvaka zajedno s Ronaldom i klupskim suigračem Neymarom. 

Messi i Suarez dio ubojitog napadačkog tria

Messi je bio i prvi asistent najkvalitetnijeg klupskog natjecanja Europe sa šest asistencija i na taj način okitio se lentom najkorisnijeg nogometaša Lige prvaka u prošloj sezoni.

Gledajući klupske trofeje Ronaldo i Real nisu zadovoljili ukuse svojih pristaša. Osvojili su UEFA Super kup i Svjetsko klupsko prvenstvo, a “kratkih rukava” ostali su u Ligi prvaka i domaćem prvenstvu.

Portugalac je bio top strijelac Primere lige u sezoni 2014/15. sa 48 postignutih golova.

U svim takmičenjima ukupno dao je 61 gol, najviše u karijeri u jednoj sezoni u kojoj je na drugom mjestu liste strijelaca Reala prestigao Alfreda Di Stefana.

Treći nominirani Luis Suarez činio je ubojiti napadački trio Barce s Neymarom i Messijem, koji je postigao čak 122 gola u svim takmičenjima.

Izvor: Agencije