Lionel Messi po peti put osvojio Zlatnu loptu

U ekipi godine su po četiri igrača iz Real Madrida i Barcelone (EPA)

Argentinac Lionel Messi dobitnik je Zlatne lopte za 2015. godinu, a u konkurenciji za ovu nagradu su još bili Portugalac Christiano Ronaldo i Brazilac Neymar.

Messi je u izboru FIFA-e osvojio 41.33 posto glasova, drugo je mjesto zauzeo Cristiano Ronaldo, dobitnik “Zlatne lopte” za 2013. i 2014., sa 27,76 posto glasova, dok je treći Neymar dobio 7,86 posto glasova.

Veznjak hrvatske nogometne reprezentacije i madridskog Reala Luka Modrić, izabran je u idealnu ekipu za 2015. godinu u izboru Međunarodne nogometne asocijacije i Udruženja nogometnih profesionalaca, objavljeno je u ponedjeljak navečer na svečanosti u Zurichu.

Uz Modrića, u idealnoj postavi nalaze se još trojica igrača Reala – Sergio Ramos, Marcelo i Cristiano Ronaldo, te četiri igrača Barcelone – Dani Alves, Andres Iniesta, Lionel Messi i Neymar.

Najviše iz Reala i Barcelone

Ekipu godine zaokružuju golman Bayerna Manuel Neuer, odbrambeni igrač Paris Saint Germaina Thiago Silva i veznjak Juventusa Paul Pogba.

Za najbolju nogometašicu 2015. izabrana je američka vezna igračica Carli Lloyd, koja je postigla tri pogotka u finalu Svjetskog prvenstva u 5-2 pobjedi SAD-a protiv Japana.

Za najboljeg trenera u 2015. proglašen je strateg Barcelone Luis Enrique, koji je sa svojom ekipu osvojio Ligu prvaka, špansko prvenstvo, španski Kup, evropski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Najbolja ekipa 2015. godine: Manuel Neuer (Bayern) – Dani Alves (Barcelona), Sergio Ramos (Real M.), Thiago Silva (Paris SG), Marcelo (Real M.) – Paul Pogba (Juventus), Andres Iniesta (Barcelona), Luka Modrić (Real M.) – Lionel Messi (Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real M.), Neymar (Barcelona).

Izvor: Agencije