Lista spornih privatizacija u FBiH

Finansijska policija, sindikati i obespravljeni radnici slali su Vladi FBiH informacije o zloupotrebi privatizacija (Fena)

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u javnost je izašla sa listom takozvanih sumnjivih privatizacija.

Na njenu adresu su prethodnih sedmica stizale prijave – od sindikata, obespravljenih radnika i predstavnika civilnog društva do Finansijske policije FBiH.

Na listi privatizacija, prilikom kojih su uočene nepravilnosti, jesu Feroelektro d.d. Sarajevo, Vranica d.d. Sarajevo, Sodaso Holding – Polihem d.d. Tuzla, Konjuh d.d. Živinice, Energopetrol d.o.o. Mostar (Petrol Ljubuški), Soda So Holding Fabrika soli d.d. Tuzla, Konfekcija Borac d.d. Travnik, Trgovina Borac d.d. Travnik, Borac Export-Import d.d. Travnik, Alhos d.d. Sarajevo u stečaju, Soda so Holding Dita d.d. Tuzla, Tuzlanska Banka, Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, Bosnalijek d.d. Sarajevo, Šipad Komerc d.d. Sarajevo, Hotel Holiday Inn Sarajevo HTP, Soko Mostar, Granit d.o.o. Jablanica, Rudar d.o.o. Konjic te bugojanska Špedicija.

Akcija u rukama tužilaštava

“Odavno nastojimo da ‘upakujemo’ ovu priču oko problema vezanih za privatizaciju i nalaze finansijske policije o poslovanju pojedinih privrednih društava”, rekao je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Istakao je da su u Vladi FBiH često imali priliku razgovarati s obespravljenim radnicima, čije frustracije dijele, jer oni koji su ih doveli u tu situaciju ne odgovaraju, a Vlada nema informacija da se u pravosudnim institucijama nešto dešava kada je riječ o tome.

Vlada se javno zahvalila svima koji su joj pomogli da napravi spisak i pozvala ih da nastave i dalje da prijavljuju zloupotrebe.

Međutim, onda se od spiska distancirala saopštenjem u kojem navodi da je sada sve na nadležnim tužilaštvima u Federaciji BiH.

Iz Vlade FBiH navode da je od nadležnih  tužilaštava u FBiH zatraženo da se, u što kraćem roku, “očituju o svim izvještajima o počinjenim krivičnim djelima i drugim informacijama koje su im dostavile Finansijska policija FBiH, te druge institucije FBiH, a tiču se zloupotreba u postupku privatizacije i poslovanja privrednih društava prije, tokom i nakon okončanja tog postupka i donesu konačne tužilačke odluke u vezi s ovim predmetima”.

Izvor: Al Jazeera i agencije