Litvanci se srmzavaju od zime i cijena plina

Litvanija se 2004. godine pridružila Evropskoj uniji (EU), nakon čega je zatražila kompenzaciju od Moskve za navodne štete koje je pretrpjela tokom sovjetske okupacije od 1945. do 1991. godine.

Od tada cijena ruskog gasa koji se izvozi za Litvaniju se učetvorostučila.

Sada mnogi Litvanci, kojima je centralno grijanje postalo luksuz, smatraju da ih Moskva nepravedno kažnjava zbog međudržavnih nesuglasica.

Kako bi uštedio nešto novca tokom hladne baltičke zime, jedan Litvanac odlučio je improvizirati. Zavrnuo je ventile od centralnog grijanja i u radijatore ugradio električne grijače.

“Elementi električnog grijanja ugrađeni su u dno radijatora, koji se preko filtera može napuniti vodom ili uljem. Radijator je hermetički zatvoren, a električni grijači unutar njega griju tekučinu koju ste nasuli”, objasnio je svoj izum Romans Ziabkinas, stanovnik Vilniusa.

Biogorivo kao rješenje

Litvanija plin uvozi iz Rusije. Ugovor su potpisali s ruskom kompanijom Gazprom do 2015. godine.

Ali, u posljednjih nekoliko godina cijena plina za Litvance skočila je 450 posto. Zato je jedna državna kompanija omogućila alternativu. Njihovo rješenje je biogorivo.

“Kao prvo, prirodni gas se uvozi, a biogorivo je domaće. To znači da smo postavili proizvodnju unutar našeg postrojenja. Drugo, prirodni gas povećava nivo karbon-dioksida, dok ga biogorivo smanjuje. Treće, biogorivo je jeftinije, tako da su troškovi grijanja za stanovništvo manji”, kazao je Rimantas Germanas, direktor kompanije Vilnius energija.

No, veliki broj Litvanaca nema strpljenja. S prosječnom temperaturom od minus 10 stepeni, oni ne mogu čekati alternativu.

Vytas Ratkevicius skuplja drva oko kuće, jer je to jedini način da preživi najhladnije mjesece.

“Mi koristimo peć kao jednu od alternativa kada je vani ekstremno hladno. Centralno grijanje je veoma skupo i pokušavamo balansirati između naših želja i mogućnosti. Sada ložimo drva, koja skupljamo ili kupujemo po niskim cijenama. Tako pokušavamo preživjeti”, kaže Vytas Ratkevicius.

Od svih 27 članica EU-a, Litvanci su pri samom dnu na tabeli primanja po glavi stanovnika, ali su zato među top tri kada su u pitanju troškovi grijanja za domaćinstva.

Izvor: Al Jazeera