Litvanija: Grybauskaite vodi u prvom krugu

Drugi izborni krug bit će održan 25. maja, kad i izbori za Evropski parlament (AP)

Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite osvojila je najviše glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora u Litvaniji, ali će pobjednik najvjerovatnije biti poznat u drugom izbornom krugu 25. maja, pokazuju preliminarni rezultati, javlja Tanjug.

Prema tim rezultatima, koje je u ponedjeljak ujutro objavila izborna komisija te zemlje, na osnovu 95 posto prebrojanih glasova, aktuelna predsjednica je osvojila blizu 45 posto.

Njeni glavni rivali – socijaldemokrata i član Evropskog parlamenta Zigmantas Balcytis i zastupnik Laburista Arturas Paulauskas osvojili su 14, odnosno 13 posto glasova, prenio je AP.

Drugi izborni krug bit će održan 25. maja, kad i izbori za Evropski parlament.

Predsjednički izbori koji su održani u nedjelju su šesti po redu od kako je Litvanija dobila nezavisnost 1991. godine.

Sedam kandidata je bilo u utrci za predsjednika, a istraživanja javnog mnijenja davala su aktuelnoj predsjednici značajnu prednost u odnosu na protivkandidate, s nešto malo manje od 50 posto osvojenih glasova.

Povjerenje birača

Grybauskaite (58), nazvana “čelična lady”, zbog svoje tačerovske odlučnosti, izazvala je povjerenje birača osudom akcija Rusije u Ukrajini, naveo je AFP.

Litvanska predsjednica je pozvala, a zatim pozdravila dolazak američkih vojnika u Litvaniju prošlog mjeseca u okviru jačanja prisustva NATO-a u baltičkim državama.

“Snažna i ujedinjena Evropska unija, spremna da parira imperijalnim ambicijama Rusije, ima ključnu važnost za litvansku sigurnost”, rekla je Grybauskaite prošle sedmice, povodom obilježavanja 10 godina od ulaska Litvanije u Evropsku uniju i NATO.

“Evropa mora shvatiti da Rusija pokušava ponovo iscrtati poslijeratne mape i granice. Prvo je to Ukrajina, Moldavija će biti sljedeća i, konačno, ona može da stigne do baltičkih država i Poljske. To je ozbiljna prijetnja za našu regiju”, rekla je.

Grybauskaite, ekonomistica koja je obrazovanje stekla u Sovjetskom savezu i SAD-u, bila je ministrica finansija Litvanije i komesarka EU-a za budžet, prije nego što je postala prva žena predsjednik svoje države 2009. godine.

Izvor: Agencije