Litvanija: Nova istraga o zatvorima CIA-e

Litvanske vlasti nikad nisu priznale postojanje CIA-ina zatvora na državnoj teritoriji (Getty Images)

Litvanija je ponovno pokrenula kaznenu istragu zbog tvrdnji da je državna služba sigurnosti pomagala američkoj CIA-i u vođenju tajnog zatvora u toj baltičkoj zemlji, objavio je u četvrtak ured državnog tužioca .

Tužilaštvo je prije četiri godine odustalo od istrage, ali je sad obnavlja jer je američki senat lani objavio pojedinosti o tajnom CIA-inu objektu, lokacija nije precizirana, ali mogao bi biti u Litvaniji, rekla je glasnogovornica ureda državnog tužioca.

Glasnogovornica je u e-mailu poslanom Reutersu napisala da je visoki tužilac, Irmantas Mikelionis 22. januara odlučio poništiti odluku od 14. januara 2011. kojom je prekinuta istraga o mogućem zlostavljanju te da obnavlja tu istragu.

Globalna mreža

Aktivisti za ljudska prava i advokati CIA-inih zatvorenika kažu da je Litvanija, blizak američki saveznik, bila dio globalne mreže tajnih lokacija na kojima je CIA nakon napada 11. septembra 2001. držala i ispitivala osobe koje je sumnjičila za pripadnost Al-Kaidi.

Litvanske vlasti nikad nisu priznale postojanje CIA-ina zatvora na državnoj teritoriji.

SAD nije objavio lokaciju tih objekata, ali jest da su postojali i da je u nekima bilo i mučenja zatvorenika.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kojom se poljske vlasti smatraju odgovornim za kršenje konvencije o ljudskim pravima u slučaju tajnih zatvora CIA na tlu Poljske, stupila je nedavno na snagu.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) je objavio da je odbacio žalbu Poljske na presudu za saučesništvo u programu tajnih zatvora CIA-e.

Izvor: Agencije