Litvanija: Walmart uklanja proizvode sa simbolima SSSR-a

Estonija, Letonija i Litvanija bile su članice Sovjetskog Saveza do 1991. godine (EPA)

Američka kompanija Walmart pristala je da ukloni naziv i simbole Sovjetskog Saveza sa majica i drugih proizvoda koji se prodaju preko interneta, izjavila je u utorak glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Litvanije.

Kako napominje AP, ovaj potez američke kompanije uslijedio je nakon kritika koje su joj početkom mjeseca, zbog pomenutih amblema, uputile Estonija, Letonija i naročito Litvanija.

Twitter

Baltička novinska agencija tada je prenijela da je grupa poslanika iz Estonije, Letonije i Litvanije napisala pismo Walmartu u kojem je navela da je razočaravajuće što kompanija ne pokazuje poštovanje za “građane koji su bili žrtve sovjetskog totalitarnog režima”, prenosi AP.

‘Manjak ljudske pristojnosti’

Kako su naveli, prodaja takvih simbola predstavlja “manjak ljudske pristojnosti”.

“Pozivamo kompaniju Walmart da pokaže korporativnu odgovornost i odmah obustavi prodaju takvih proizvoda”, navodi se u njihovom pismu.

Estonija, Letonija i Litvanija bile su članice Sovjetskog Saveza do 1991. godine. U maju, njemački proizvođač Adidas uklonio je iz prodaje crvenu majicu sa slovima SSSR i ambleme Sovjetskog Saveza iz internet prodaje, koja se pojavila uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Izvor: Agencije