Litvaniju brinu najave ruske invazije

Granica Litvanije: Viljnus uznemiruju paralele sa opravdanjima korištenim za aneksiju Krima u martu 2014. godine (Reuters)

Rusija pokušava kreirati lažnu historiju koja negira pravo baltičkih država na postojanje, uz uznemirujuće paralele sa opravdanjima korištenim za aneksiju Krima u martu 2014. godine, kazali su visoki litvanski zvaničnici, prenosi Guardian.

Litvanski ministar odbrane i zvaničnici iz odjela za stratešku komunikaciju litvanske vojske za britanski mediji su izjavili kako vrlo ozbiljno shvaćaju prijetnju kampanje dezinformiranja u režiji Moskve, čiji je cilj destabilizacija regije.

„Rusija je prijetnja. Oni tvrde kako naš glavni grad Vilnius ne treba pripadati Litvaniji zato što je između dva svjetska rata bio okupiran od strane Poljske“, istakao je ministar odbrane Raimundas Karoblis.

Historijska činjenica kao opravdanje

Dodao je kako je ovo „historijska činjenica, ali Rusija je koristi kao opravdanje“.

„Ponekad dezinformacije su plasirane putem državne novinske agencije Sputnik, ponekad putem njihove televizije, ali najčešće od strane političara Dume“, istakao je Karoblis.

„Sada postoje navodi kako Klaipeda (treći najveći grad u Litvaniji) nikada nije pripadala Litvaniji; kako je ona Staljinov poklon nakon Drugog svjetskog rata. Postoje stvarne paralele sa aneksijom Krima. Pričamo o opasnosti po teritorijalni integritet Litvanije.“

Izvor: Agencije