Liverpool ostaje na Anfieldu

Zarobljen ograničenjima 120 godina starog Anfielda, Liverpool je često u problemima zbog prihoda (Reuters)

Nakon godina ispunjenih nerealiziranim projektima i finansijskom nesigurnošću, engleski nogometni premierligaš Liverpool u ponedjeljak je odustao od planova izgradnje novog stadiona, te odlučio da obnova Anfielda može donijeti novac potreban da klub uspješno funkcionira.

Dok je Uprava „Redsa“ razmišljala o budućnosti postojećeg stadiona, koji može primiti 45.000 gledatelja, Manchester United je proširio svoj Old Trafford na koji može doći 76.000 osoba, dok je Arsenal preselio na Emirates stadion (60.000) 2006. godine.

Zarobljen ograničenjima 120 godina starog Anfielda, Liverpool je često u problemima zbog prihoda koji su potrebni da klub dođe do naslova prvaka Engleske. Posljednji put je to uradio 1990. godine, a od tada su „Crveni đavoli“ i „Topnici“ postali najbolji u Premier ligi 16 puta.

Radovi na novom nogometnom zdanju, vrijedni 800 miliona američkih dolara, na obližnjem Stanley parku počeli su 2008. godine, ali su ih pauzirali tadašnji vlasnici kluba Tom Hicks i George Gillett mlađi zbog finansijskih poteškoća.

Liverpool, 18 puta prvak Engleske, koji je sad u vlasništvu američkog tajkuna Johna Henryja, sada je došao do zaključka kako novi stadion nema finansijskog smisla.

„Ako se govori o izgradnji novog stadiona, jedan od velikih izazova je činjenica da ne dobijate 60.000 novih gledatelja već samo razliku u odnosu na već postojeći“, izjavio je upravni direktor kluba Ian Ayre.

„Zbog toga je ovaj potez teško izvodljiv jer troškovi izgradnje objekta, kao što je novi, veliki stadion, ne daju ekonomske rezultate, naročito na ovom tržištu.“

Duhovni dom

Fenway Park, na kojem igra Henryjev bejzbol tim – Boston Red Sox, obnovljen je na sličan način.

„Bio sam osoba koja je prvi put Johna provela po Anfieldu. Bili smo u području tunela i sjećam se da mi je rekao: ‘Zašto bi gradili novi stadion? Ovo je kao Fenway, ovo je dom Nogometnog kluba Liverpool'“, prisjeća se Ayre detalja iz 2010. godine.

No, „duhovni dom“ kluba, kako ga on opisuje, opasan je brojnim stambenim jedinicama, pa se sada traži urbanistička dozvola kako bi se neke od njih srušile i tako se napravio prostor za proširenje kapaciteta Anfielda na 60.000 osoba.

Renovacija dvije tribine vjerovatno će koštati 250 miliona dolara, ali će povećanje kapaciteta dati Liverpoolu veću finansijsku snagu kako bi privukao vrhunske svjetske nogometaše u skladu sa novim pravilima finansijskog Fair Playa Europske nogometne asocijacije (UEFA).

„Ova mogućnost nam daje priliku većeg prihoda na osjetljiv i praktičan način i, svakako, više navijača će nas moći gledati“, kazao je Ayre.

Izvor: Agencije