Livni: Izrael na ivici vjerskog rata sa muslimanskim svijetom

Taktičke razlike u vezi sigurnosnih mjera na ulazu u svetišta u Starom gradu u Jerusalemu prerasle u nešto mnogo gore, kaže Livni (EPA)

Bivša izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni izjavila je da strahuje da je Izrael na ivici vjerskog rata sa muslimanskim svijetom.

Ona je rekla da su taktičke razlike u vezi sigurnosnih mjera na ulazu u svetišta u Starom gradu u Jerusalemu prerasle u nešto mnogo gore i da Izrael mora to da zaustavi, prenio je AP.

Livni je izjavila za Izraelski vojni radio da se Izrael nalazi na korak od toga da se sukob sa Palestincima i saradnja sa Jordanom i drugim sunitskim nacijama, pretvori u panmuslimanski događaj protiv države Izrael, prenosi Tanjug.

Prema njenim riječima, izraelska vlada mora da pokaže liderstvo i spriječi da se tako nešto dogodi.

Tenzije su na visokom nivou u Jerusalemu nakon što je Izrael uveo nove poslije oružanog napada palestinskih napadača ispred kompleksa džamije Al-Aqsa, kada u ubijena dvojica izraelskih policajaca.

Igranje vatrom

Arapska liga ranije je optužila Izrael da se “igra vatrom” povodom uvođenja kamera kao novih mjera sigurnosti ispred kompleksa džamije Al-Aqsa u Starom gradu u Jerusalemu.

“Jerusalem je crvena linija. Nijedan Arap ili musliman neće prihvatiti nasilje nad svetištem”, rekao je šef Arapske lige Ahmed Aboul Gheit u saopćenju, prenosi AFP.

Kako su ranije prenijeli mediji, izraelska policija je postavila napredne nadzorne kamere na Lavljim vratima, na ulazu u kompleks, koje navodno mogu identifcirati naoružane ljude koji pokušavaju ući na to područje.

Kod Lavljih vrata 14. jula se odigrao napad, kada su naoružani palestinski napadači ubili dva izraelska policajca, a potom su upucani.

Izvor: Agencije