Palestinska Vlada: Prioritet obnova i izgradnja Gaze

Sva zemljišta pripadaju Palestincima i zasađena su maslinama i šumskim drvećem (EPA)

Premijer zajedničke palestinske Vlade Rami al-Hamdallah izjavio u nedjelju je da je “plan obnove i izgradnje” prioritet Vlade u Pojasu Gaze, koji je razoren tijekom 51 dana izraelskih napada, prenosi Anadolija.

On se u sjedištu Vlade u Ramallahu sastao s predstavnicima nekoliko međunarodnih humanitarnih organizacija, a nakon sastanka je objavio pisano priopćenje u kojem ističe da će brzo početi realizacija plana obnove i izgradnje Gaze.

“Radit ćemo u okviru zacrtanog plana. Ubrzo ćemo početi obnovu devastiranih kuća. Za one koji su ostali bez kuća naći ćemo privremeno rješenje. Obnova elektrodistributivne i vododustributivne mreže u Gazi je još jedan prioritet”, navodi Hamdallah.

Naglašavajući kako je mnogo posla za uraditi, on je kazao da se već radi na dopremanju pomoći i obnovi porušenih bolnica i škola u Pojasu Gaze.

U priopćenju se također navodi da će obnova i izgradnja Gaze, koja je porušena u izraelskim napadima, biti vođena u suradnji s međunarodnim organizacijama.

Izraelci uzimaju zemlju Palestincima

Izraelski zvaničnici najavili su oduzimanje Palestincima blizu 400 hektara zemljišta u blizini jevrejskog naselja Gush Etzion, u pokrajini Hebron, na jugu Zapadne obale, izvijestio je izraelski radio, prenosi Anadolija.

Prema izvještavanju radija, nalog za oduzimanje zemljišta uslijedio je kao odgovor na kidnapiranje, a kasnije i ubijanje tri jevrejska doseljenika prije dva mjeseca u Hebronu.

Potpuno srušene 73 džamije

U izraelskim napadima na Pojas Gaze u potpunosti su srušene 73 džamije, javlja Anadolija.
Od 197 džamije, koliko ih je izrael pogodio tokom napada na Pojas Gaze, 73 su potpuno srušene, izjavio je palestinski zamjenik ministra za vjerska pitanja i fondacije Hasan es-Sayfi.
Od 232 pogođene škole, 24 su sravnjene sa zemljom, a bombardirano je i šest centara u kojima se skupljao zekat, kao i medresa, istakao je Sayfi.

Mohamed Lavi, gradonačelnik grada Surif u pokrajini Hebron, potvrdio je da je izraelska vojska širom grada izdala obavještenja o oduzimanju zemljišta.

“Sva zemljišta pripadaju Palestincima i zasađena su maslinama i šumskim drvećem”, kazao je Lavi za Anadoliju.

Također je dodao kako će “desetine Palestinaca izgubiti svoja zemljišta”.

Izraelske vlasti dale su Palestincima i organizacijama za ljudska prava 45 dana kako bi dostavile žalbe na odluku Izraelskog suda.

Zapadna obala i Istočni Jerusalem u međunarodnom pravu imaju status “okupirane teritorije”.

Livni kritizira Netanyahua

Izraelska ministrica pravde Tzipi Livni ponovno je kritizirala premijera Benjamina Netanyahua i kazala da je njegovo odbijanje sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom “apsurd” i da bi tako mogao izazvati “diplomatsku intifadu”.

U intervjuu za izraelsku televiziju Kanal 2, Livni je naglasila da bi Izraelska vlada, na čelu s Netanyahuom, trebala početi diplomatske pregovore s Palestincima, prenosi Anadolija.

“Trebali bismo se sastajati s onima koji se distanciraju od nasilja, poput palestinske zajedničke vlade”, kazala je Livni i dodala da je “apsurd” to što Netanyahu neizravno pregovara s Hamasom, a odbija susret s Abbasom.

Izraelska ministrica dalje tvrdi da “Abbas poput zida stoji i sprečava intifadu na Zapadnoj obali” te dodaje da je Izraelska vlada svjesna te činjenice.

Palestinski predsjednik je vodio pregovore palestinskog jedinstva, koji su u lipnju rezultirali osnivanjem zajedničke vlade pokreta Fatah i Hamas, a Izrael se oštro usprotivio učešću Hamasa u vlasti Palestine.

Hamas: Izjave dokaz poraza

Iz Hamasa su u subotu kasno navečer priopćili da su dokaz izraelskog poraza ranije izjave Netenyahua o tome kako je morao povući svoje trupe iz Gaze jer nije htio da se vojnici kidnapiraju i ubijaju.

“Ovo je istinsko priznanje poraza protiv palestinskog otpora”, kazao je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri.

“Izjave Netenyahua dokaz su pobjede snaga palestinskog otpora i poraza Izraela”, dodao je.

Govoreći u subotu za Kanal 2, Netenyahu je kazao kako se izraelske trupe nisu mogle ugroziti, jer Izrael može “sravniti” Hamas iz zraka.

“Ali, povukli smo trupe, jer nisam htio da se vojnici kidnapiraju i ubijaju”, dodao je.

Izraelska vojska je 7. srpnja počela zračne napade, a 17. srpnja i kopnenu invaziju u Pojasu Gaze.

Sporazum neograničenog trajanja

Operacija je trajala 51 dan, a okončana je mirovnim sporazumom neograničenog trajanja postignutim 26. kolovoza u egipatskoj prijestolnici Kairu.

Tijekom tih izraelskih napada u Pojasu Gaze ubijeno je 2.147 osoba, među kojima i 578 djece, a ranjeno više od 11.000 ljudi.

Hiljade domova su oštećene ili potpuno uništene u bombardovanju izraelskih zračnih snaga.

Na izraelskoj strani je poginulo 66 vojnika, četiri civila i jedan strani radnik.

Izvor: Agencije