Livni postala ministrica pravde Izraela

Livni (desno) priključila se koaliciji na čijem je čelu Netanyahu (Reuters)

Tzipi Livni, bivša izraelska ministrica vanjskih poslova, postala je ministrica pravde te zemlje nakon što se priključila koaliciji na čijem je čelu premijer Benjamin Netanyahu iz vladajuće stranke Likud.

Livni, šefica stranke centra Pokret, također će biti pregovaračica Izraela u mirovnim pregovorima s Palestincima, saopćeno je iz koalicije premijera u utorak.

Stranka Pokret, koja se zalagala za obnavljanje mirovnih pregovora s Palestincima, prva se priključila Netanyahuovoj novoj koaliciji.

“Premijer i ministrica pravde će, nakon formiranja nove vlade, raditi na tome da se obnovi diplomatski proces”, navodi se u saopćenju.

Prema dogovoru dviju stranaka, novi ministar okoliša bit će izabran iz redova stranke Pokret.

Mogućnost referenduma

Reporterka Al Jazeere Nicole Johnston, koja se javila iz Jerusalema, nazvala je odluku Livni da se pridruži Netanyahuu “prilično lakim savezom”.

“Za nju, glavno pitanje je pokretanje pregovora s Palestincima”, rekla je Johnston, te dodala da je Livni oštro kritizirala nemogućnost Netanyahua da obnovi mirovni proces s Palestinom.

“Ako Izrael i Palestinci postignu sporazum, o njemu će glasati Vlada i Parlament i ako to bude potrebno, organizirat će i referendum”, stoji u sporazumu.

Mirovni pregovori su prekinuti u septembru 2010. Palestinci zahtijevaju da Izrael prestane graditi kuće na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom

Jerusalemu prije nastavka pregovora, dok Izrael odbija preduvjete.

Nastavak mirovnog procesa također će biti tema pregovora tokom posjete predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame, koji je najavio da će otputovati na Bliski istok na proljeće.

Izraelski mediji prenose navode da će se to desiti 20. marta.

Netanyahu, čija je desničarska koalicija Likud-Izrael naš dom tijesno pobijedila na prošlomjesečnim izborima, nailazi na poteškoće u formiranju vlade, jer se suočava sa velikim diplomatskim i vanjskopolitičkim izazovima.

Netanyahu je u više navrata izrazio želju za “najširu moguću vladu nacionalnog jedinstva”, koja bi zemlju vodila kroz “odlučujući period” historije. On je kazao kako je obnavljanje mirovnih pregovora s Palestincima jedan od njegovih glavnih prioriteta.

Izvori: Al Jazeera i agencije