Ljajić: Da nisam u vlasti, Sandžak bi bio džamahirija

Ljajić je rekao da neće biti u vladi ako izgubi izbore u Sandžaku (EPA)

Lider SDPS i ministar telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da oni koji mu pripisuju epitet “vječitog ministra” treba da znaju da bi u Sandžaku danas bila „džamahirija“ da nije bilo njega u vladi. 

“Zahvaljujući mom prisustvu u Vladi, uticaju koji sam imao, razvoju infrastrukture, poboljšanju kvaliteta života, otvorio sam proces vraćanja poverenja tog naroda u državu u kojoj žive”, rekao je Ljajić i dodao da bi zbog toga “trebalo da dobije orden.”

Inače, pojam džamahirija je svjetovni i sekularni oblik vlasti iz kojeg je religija potpuno isključena. Džamahirija zabranjuje šerijat i sve političke stranke, a pogotovo paramilitarne organizacije, te uvodi obavezno osnovno i srednjoškolsko obrazovanje te jamči fakultetsko svima koji žele.

Govoreći o Muameru Zukorliću on je rekao da ne vjeruje u njegovu politiku pomirenja, kao i da takve stvari priča da bi ušao u vladu.

“Sada imate Zukorlića bez uniforme, do sada ste imali sa uniformom i nikakve druge razlike nema. On se i tada više bavio politikom nego verom, ali je sada suočen sa pritiskom iz Sarajeva da se opredeli”, rekao je Ljajić.

Upitan da li može zamisliti Vučićevu vladu u kojoj bi on sjedio sa Zukorlićem i Ugljaninom, Ljajić kaže da to ne može ni zamisliti i da je to nerealno.

Višak je onaj ko izgubi

Kako kaže višak će biti svako ko izgubi izbore, pa ni on neće sjediti u vladi ako izgubi izbore u Sandžaku.

Ljajić ocjenjuje da će predstojeći izbori biti najneizvjesniji do sada, jer pet ili šest stranaka mogu preći cenzus, ali i da ostanu ispod praga za parlament.

On tvrdi da će bukvalno procenat ili dva odlučivati i da je samim tim nezahvalno prognozirati raspodjelu mandata, ali da je nesporno da će lista koju predvodi premijer Aleksandar Vučić imati najveći broj mandata.

Izvor: Agencije