Ljajić najavio kontramjere Makedoniji zbog brašna

Već 13. put u posljednjih sedam godina Beograd i Skoplje su u sporu zbog brašna (Arhiva)

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić najavio je kako će njegova država od srijede uvesti kontramjere makedonskim uvoznicima zbog spora oko brašna.

“Ne možemo više da čekamo. Osim kupovine vremena, sa njihove strane nismo videli nikakvu spremnost za rešavanje problema”, rekao je on, prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na beogradski list Danas.

Prvi put ove, ali već 13. put u posljednjih sedam godina Beograd i Skoplje su u sporu zbog brašna, kazao je ministar, navodeći kako na mjesečnom nivou zbog toga, kako su mu rekli izvoznici, Srbija gubi 200.000 eura.

Makedonske vlasti uvele su prije dvije sedmice mjere i otežale izvoz brašna iz Srbije, zbog čega srbijanski proizvođači i izvoznici brašna traže od Vlade Srbije da što prije reagira kontramjerama, rekao je Ljajić.

Iako je Vlada Srbije pokušavala ovo pitanje riješiti razgovorima, izgleda kako je sada i tome došao kraj, kazao je on.

‘Dio brašna završi na Kosovu’

Vlasti u Makedoniji su prije dvije sedmice odlučile da brašno iz Srbije ubuduće šalje u Makedoniju bez makedonskih markica, koje se dobijaju tek nakon fitosanitarnog pregleda, što, kako kažu izvoznici, u praksi može potrajati i cijeli mjesec, istakao je Ljajić.

On navodi kako je argument za tu mjeru makedonske strane taj da hoće time spriječiti šverc, jer se dio brašna nakon uvoza direktno distribuirao malim pekarama, što oni nisu mogli kontrolirati.

Drugi razlog je, pojašnjava Ljajić, što tvrde kako dio brašna s markicama nalijepljenim u Srbiji završava na Kosovu, što, također, ne mogu kontrolirati.

Ljajić je rekao kako je Makedoncima predloženo da “mi kontrolišemo markice ovde, oni tamo, i da naše inspekcije sarađuju i razmenjuju informacije”, što nije prihvaćeno, a izostao je i adekvatan kontraprijedlog.

Zbog toga će Vlada Srbije od srijede krenuti s kontramjerama prema makedonskim uvoznicima, kazao je Ljajić za Danas.

Izvor: Agencije