Ljajić: Nećemo izručiti troje radikala Haškom tribunalu

Srbija je odbila privesti i izručiti Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jovu Ostojića Tribunalu u Hagu (Arhiva)

Potpredsjednik Vlade Rasim Ljajić izjavio je da Srbija neće izručiti troje radikala Haškom tribunalu jer postoji odluka srbijanskog suda o tome da se oni ne izruče.

Ljajić, koji je predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom, rekao je novinarima da, po prošlogodišnjoj odluci Višeg suda, ne postoje uvjeti za izručenje troje članova Srpske radikalne stranke Haškom tribunalu.

“Postoji odluka suda u Srbiji da se oni ne izručuju. Za to nema pravnog osnova, a mi moramo da poštujemo odluke nezavisnih pravosudnih organa kakve god one bile”, rekao je Ljajić novinarima. 

Dodao je da država ne bi postojala ako bi neko mijenjao odluke nadležnog suda. 

“Moramo da poštujemo odluku suda bez obzira da li se ona nama sviđa ili ne sviđa. Ne možemo da se ponašamo voluntaristički ako želimo da poštujemo principe demokratije”, rekao je Ljajić.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju saopćio je da je na njegov zahtjev Interpol izdao crvene potjernice s nalogom za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke: Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića.

Interpol je 24. marta obavijestio Haški tribunal da je izdao crvene potjernice kojima se traži lociranje i hapšenje spomenute trojke po zahtjevu sekretarijata ovog suda.

Naloge za hapšenje, odnosno potjernice za Jojićem, Radetom i Ostojićem, koji se terete za utjecaj na svjedoke u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja, donijelo je Sudsko vijeće ICTY-a 5. oktobra prošle godine, a sredinom novembra s njih je skinuta oznaka tajnosti.

Pritisak na svjedoke

Srbija je odbila privesti i izručiti Jojića, Radetu i Ostojića nakon što je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu zaključio kako sporazum o saradnji sa Haškim tribunalom obavezuje Srbiju da isporuči samo osobe koje su okrivljene za najteže ratne zločine, što ovdje nije slučaj.

Haško tužilaštvo optužilo je troje radikala za nepoštivanje suda, odnosno vršenje pritisaka na dvojicu svjedoka tužilaštva da svjedoče u korist Šešelja, podsjećaju agencije.

Šešelj je u martu 2016. prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine, a u toku je žalbeni postupak.

Izvor: Agencije