Ljajić: Nerealno očekivati kompromis o Kosovu

Rasim Ljajić upozorava na dijametralno suprotne stavove o Kosovu koji vladaju u Srbiji (Tanjug)

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić smatra kako “nije realno očekivati da se u unutrašnjem dijalogu o Kosovu dođe do kompromisnog rešenja”.

U tom smislu, javlja list Danas, referendum o tom pitanju bi po njemu “možda bio dobro rešenje”.

“Nije realno očekivati da se tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu dođe do kompromisnog rešenja, s obzirom na dijametralno suprotne stavove koji preovlađuju u društvu. Zato bi možda referendum bio dobro rešenje”, rekao je Ljajić za izdanje dnevnog lista Danas od srijede.

Dijalog o Kosovu inicirao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, a odvija se posljednjih nekoliko mjeseci u organizaciji Vlade Srbije.

Prethodno je i Vučić izjavio kako “Evropska unija neće dozvoliti da Srbija postane članica bez rešenog pitanja granica”.

“Na kraju će narod na nekom referendumu morati da kaže šta misli o tome”, najavio je Vučić.

I vrh SPC-a raspravljat će o Kosovu

Kosovo bi moglo biti i jedna od glavnih tema narednog, redovnog Arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

Potvrdio je to poglavar SPC-a patrijarh Irinej, rekavši za Danas da “vanrednog Arhijerejskog sabora SPC-a neće biti” i da će “najverovatnije na redovnom zasedanju u maju jedna od glavnih tema biti Kosovo i Metohija”.

“Do sada su stigla samo tri zahteva za održavanje vanrednog zasedanja Sabora, a za to je potrebna natpolovična većina članova”, potvrdio je patrijarh Irinej.

Mediji u Srbiji ranije su pisali kako je u posljednja dva mjeseca šest vladika tražilo održavanje vanrednog zasjedanja Sabora, kako bi se raspravljalo o Kosovu i kako bi se zauzeo jedinstven stav po tom pitanju, prenosi agencija Beta.

Izvor: Agencije