Ljajić: Razgovori o autoputu Beograd – Sarajevo

Ljajić: 'Već radimo prve korake koji bi mogli da nagoveste realizaciju jednog takvog epohalnog projekta, sa stanovišta interesa obe zemlje, odnosno privrede naših zemalja' (Anadolija)

Potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas u Istanbulu kako je sigurno da ekonomija ne može riješiti političke probleme koji postoje, no poručio je kako privreda otvara put da se takvi problemi riješe na daleko jednostavniji način.

Ljajić učestvuje na drugom  Trilateralnom poslovnom forumu Bosna i Hercegovina-Srbija-Turska, kao i ministarskom sastanku sa turskim ministrom ekonomije Nihatom Zeybekcijem i bh. kolegom Mirkom Šarovićem.

„Sigurno je da imamo napredak. Nije to još uvek na zadovoljavajućem nivou, no mislim da je ovo zasedanje važno zbog nekoliko stvari. Ministar Zeybekci je obećao da je spreman podržati realizaciju jednog velikog infrastrukturnog projekta, razgovarali smo o izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo“, kazao je Ljajić.

„Već radimo prve korake koji bi mogli da nagoveste realizaciju jednog takvog epohalnog projekta, sa stanovišta interesa obe zemlje, odnosno privrede naših zemalja. Razgovarali smo o proširenju sporazuma o slobodnoj trgovini, odnosno obimu roba koje bi se našle na bescarinskom režimu, što će svakako povećati obim robne razmene.“

Istakao je kako se danas otvara i trgovinsko predstavništvo BiH i Srbije u Istanbulu, što je, prema njegovim riječima, mogućnost da Srbija i BiH predstavljaju svoje turističke i privredne potencijale velikom turskom tržištu. Dodao je kako su danas povezani i privrednici iz tri zemlje.

Korist za građane

Na pitanje koliko ekonomija može doprinijeti rješavanju neki političkih problema, Ljajić je poručio kako ih ekonomija ne može riješiti, ali da otvara put da se ti problemi rješavaju mnogo jednostavnije.

Dodao je kako smatra da je potrebno voditi računa o sadašnjosti, o životima, standardu ljudi, a to sama politika nikako ne može riješiti.

„Ekonomsko povezivanje, posebno kada imamo u vidu Tursku, može da bude od koristi našim građanima. Sama trilaterala, ukoliko bi bila svedena na političko, bila bi osuđena na propast, jer bi se različito gledalo na ulogu Turske. Kada govorimo o ekonomiji, o povezivanju i trgovini, onda nema razumnog čoveka koji će govoriti protiv toga, posebno ako daje rezultate. Zato sam ja apsolutno opredeljen da ova trilaterala uvek donese nešto novo. Neku korist, konkretno za građane ove tri zemlje“, poručio je potpredsjednik Vlade Srbije.

Na kraju je istakao kako je izvoz Srbije, od 2010. godine kada je potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini, povećan sedam puta. Ljajić je istakao kako se nada da će se Srbija u ovoj godini približiti cifri od 900 miliona eura robne razmjene.

„Nastojimo da uklonimo prepreke koje postoje. Danas smo čuli neke probleme za kojima se suočavaju turski prevoznici. Ja sam obećao da ćemo vrlo brzo naći način da te probleme rešimo, jer je interes da što više turskih kamiona i prevoznika prolazi kroz Srbiju, taj broj je trenutno 150.000 godišnje“, istakao je on.

Izvor: Agencije