Ljajić: Referendum o Kosovu nije bijeg od odgovornosti

Rasim Ljajić smatra kako bi takav refendum bilo teško fingirati (Arhiva)

Referendum na kojem bi se građani izjasnili o pitanju Kosova nije opcija za njegovo rješenje, već način da se građani slobodno i demokratski izjasne o rješenju koje će predložiti političari, izjavio je potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

“To nije bežanje od odgovornosti”, rekao je on za Radio-televiziju Srbije, prenosi agencija Tanjug.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, po povratku sa Kosova, najavio je mogućnost referenduma na kojem bi se građani izjasnili o kosovskom pitanju.

Kako navodi RTS, ako bi se mijenjala ustavna preambula u kojoj se spominje Kosovo, riječ bi bila o ustavnom referendumu, a koji bi bio obavezujući.

‘Teledirigirani referendumi’ iz prošlosti

U Srbiji je građane na referendumu 1992. godine vlast pitala o amandmanima na Ustav, šest godina kasnije da li su za učešće stranih predstavnika u rješavanju problema na Kosovu, a 2006. godine izjašnjavali su se o novom Ustavu.

Prema Ljajićevim riječima, to su “teledirigovani referendumi, koje smo imali u prošlosti, gde se očekuje odgovor kakav vlast i predstavlja građanima kroz svoju kampanju”.

“Ovde i da hoćete da fingirate, to je jako teško, imajući u vidu visok stepen polarizacije koju kosovsko pitanje povlači sa sobom”, kazao je potpredsjednik Vlade.

Da li će referenduma biti i s kojim pitanjem bit će jasnije poslije proljeća, do kada bi trebao trajati unutrašnji dijalog, dodaje RTS.

Izvor: Agencije