Ljajić: Vučićeva posjeta Zagrebu može biti historijska

Po prvi put je robna razmjena između Srbije i Hrvatske dostigla milijardu eura, ukazuje Rasim Ljajić (Sava Radovanovi? / Tanjug)

Dok ministar trgovine i turizma u Vladi Srbije, Rasim Ljajić smatra da je posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu “prilika da se konačno počnu rješavati otvorena pitanja i smanje tenzije između dve države”, njegov kolega, ministar obrane Aleksandar Vulin “nije uveren u iskrenost Hrvatske”

Naglašavajući kako je posjet Hrvatskoj “jako važan sa stajališta međunarodnih odnosa”, Ljajić je za Radioteleviziju Srbije ocijenio kako će susreti dužnosnika na najvišoj razini pridonijeti da se smanje napetosti, a ujedno i prilika da se “otvore važne ekonomske teme”.

Ljajić, koji je ujedno i potpredsjednik Vlade, navodi i da Srbija više izvozi na hrvatsko tržište nego što uvozi iz Hrvatske i podsjetio da od 2013. nije bilo zajedničkih sjednica odbora dviju država kojima bi se potaknula ekonomska suradnja.

“Po prvi put je između Srbije i Hrvatske robna razmena dostigla milijardu evra, s tim što Srbija ima 44 miliona evra više izvoza nego uvoza”, rekao je Ljajić.

Prema njegovim riječima, Vučićev put u Hrvatsku “može da ima istorijski značaj, ali treba i biti realan u dometima rezultata”.

“Činjenica je da će sama poseta smanjiti tenzije i otvoriti put za rešavanje spornih ukoliko sa strane hrvatske vlade postoji spremnost da se ozbiljno uđe u rešavanje tih pitanja”, dodao je Ljajić.

Smatra i kako je važno da hrvatska vlada sudjeluje u realizaciji posjeta, jer se “politički uticaj i moć nalaze u njenim rukama”.

Vulin protiv Vučićevog odlaska u Zagreb

“Ne verujem da će [Aleksandar Vučić] tamo biti dočekan onako kako zaslužuje čovek koji dolazi s porukom mira i čovek koji se vrlo često suprotstavi javnosti u Srbiji, da bi omogućio da se razgovara i da se u Hrvatskoj čuju neke bolje reči i čuju neki bolji tonovi”, smatra Vulin odgovarajući na novinarska pitanje za posjeta Bačkoj Topoli na sjeveru Srbije.

Nije uvjeren, kako je rekao, “u iskrenost i dobre namere Hrvatske, na prvom mestu zato što je hrvatska Vlada posetu pokušala da oteža, da je spreči i da je učini lošom, tražila nekakve besmislice i tražila svaki način da do posete suštinski ne dođe”.

Naveo je i kako bi vjerovao u iskrenost hrvatske strane da su bili “u stanju najpre da se uzdrže od mržnje”.

“Verovao bih da su jedinstveno istupili pred predsednika Vučića, da su ponudili konkretne teme o kojima će da razgovaraju, da su ponudili da kažu da je vreme da se Bečki ugovor konačno sprovede, da kažu da će razgovarati o isplati svih zaostalih penzija, o vraćanju imovinskih prava proteranim Srbima, da će im omogućiti da se njihova imovina ponovo vrati, da se njihov radni staž uplati, onda bih bio veći optimista”, dodao je Vulin.

“Iskreno mislim da [Vučić] ne treba da ide [u Zagreb] zato što tolika količina mržnje koja ga tamo očekuje i tolika količina mržnje prema njemu i prema Srbima je nešto što nije civilizacijski. Hrvati imaju zbog čega da se izvinjavaju, mi to nikada nismo tražili, a oni pokušavaju da sabotiraju i ovu posetu. Jednostavno, sumnjam u njihovu iskrenost”, zaključio je Vulin.

Predsjednik Srbije Vučić posjetit će Zagreb 12. i 13. veljače, na poziv predsjednice Grabar-Kitarović.

Izvor: Agencije