Ljajić: Za 30 miliona eura manje robe otišlo na Kosovo

Ljajić kaže da je uslov nastavka dijaloga ukidanje takse od 100 posto na robu iz centralne Srbije (Arhiva)

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je od 21. novembra do 11. decembra na Kosovo plasirano za trideset miliona eura manje robe iz centralne Srbije u odnosu na isti period prošle godine.

“Ta šteta je ogromna i ukoliko se nastavi i ako se insistira na dodatnim tarifama, to praktično znači da je potpuno obustavljena trgovina izuzev sporadično međunarodnih brendova koji i dalje plasiraju robu”, rekao je Ljajić za TV Prva.

On je dodao da robe srpskog porijekla na Kosovu skoro da neće biti ako ostanu takse od 100 posto.

Formiranje Vojske Kosova

Ljajić kaže da je uslov nastavka dijaloga ukidanje takse od 100 posto na robu iz centralne Srbije.

“Pogrešno je insistirati na trgovačkoj varijanti “vi ukinite mere, mi ćemo vam popustiti i nešto dati”, naglasio je Ljajić.

Dodaje da Srbija nije dala povoda za uvođenje taksi, a da je sa druge strane i formiranje Vojske Kosova jednostrana odluka i mjera Prištine koja ne doprinosi stabilizaciji regije.

“Međunarodna zajednica unutar sebe nema jasan stav o tome (vojsci Kosova). Videli ste reakcije NATO-a koje se protivi, SAD koji podržava, EU koja je tu između”, rekao je on.

“Problem mora da se internacionalizuje, ovo je jedna od situacija gde Srbija ničim nije doprinela da dođe do ovakve političke krize u odnosima Beograda i Prištine”, zaključio je on.

EU je u više navrata ocijenila da mjere na uvoz robe iz Srbije i BiH nisu u skladu s duhom sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i obavezama koje je Kosovo preuzelo iz tog ugovornog dokumenta.

Izvor: Agencije