Oglasi

Ljajićeva koalicija pobjednik u Sandžaku

Koalicija Evropski Novi Pazar osvojila je najviše glasova u Novom Pazaru, a SDA Sandžaka u Tutinu i Sjenici.
Koalicija Evropski Novi Pazar - Rasim Ljajić osvojila je najviše glasova u Novom PazaruEPA

Na lokalnim izborima u Srbiji, u sandžačkim općinama najviše glasova osvojile su stranke čiji su lideri Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin.

Koalicija Evropski Novi Pazar-Rasim Ljajić (SDP-DS-SDPS-SZS) osvojila je najviše glasova u Novom Pazaru, a Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka većinu glasova dobila je u Tutinu i Sjenici.

Predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) u Novom Pazaru Izet Murtezić je izjavio da će najviše odborničkih mandata u gradskom parlamentu Novog Pazara imati koalicija Evropski Novi Pazar-Rasim Ljajić.

Ova koalicija osvojila je 14.190 glasova (32,66 posto), što čini 17 odbornika.

Gradonačelnik Novog Pazara rekao je da odmah počinju pregovori o formiranju skupštinske većine u Novom Pazaru i da je najrealnija koalicija sa SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

Bez prigovora

"SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina osvojila je 26,31 posto glasova i imat će 14 odborničkih mandata.

Koalicija Sve zajedno BDZ-Emir Elfić osvojila je 19,88 posto glasova  i u novopazarskoj gradskoj skupštini imat će deset odborničkih mandata", rekao je Murtezić.

U lokalni parlament sa 3.328 glasa (7,66), odnosno s četiri odbornička mjesta, ušla je Sandžačka narodna partija Mirasa Đerleka, a koalicija Pokrenimo Novi Pazar-Tomislav Nikolić 2.380 glasova (5,48 posto), odnosno dva odbornika.

Kako je naglašeno iz OIK-a, ovo su konačni rezultati, a do sada nije bilo prijava niti prigovora na izborni proces.

Građani Novog Pazara i Sandžaka pokazali da „izbori mogu da budu fer i demokratski i pored nenormalne zloupotrebe vjere i vjerskih institucija".

Formiranje skupštinske većine

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, na konferenciji za novinare, rekao je da odmah počinju pregovori o formiranju skupštinske većine u Novom Pazaru i da je najrealnija koalicija sa SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

Mahmutović je ocijenio da su građani Novog Pazara i Sandžaka pokazali da „izbori mogu da budu fer i demokratski i pored nenormalne zloupotrebe vjere i vjerskih institucija“.

U Novom Pazaru je na izbore izašlo 44.147 birača od 79.296 građana sa pravom glasa.

Skupština grada Novog Pazara ima 47 odborničkih mjesta.

Izvor: Agencije