Ljekari bez granica se povlače iz Jemena

Koalicija je saopćila da žali zbog odluke Ljekara bez granica te da je spremna na istragu (Reuters)

Organizacija Ljekari bez granica (MSF) odlučila je da povuče osoblje iz Jemena.

Odluka o povlačenju osoblja iz šest bolnica sa sjevera Jemena uslijedila je nakon što je jedna od bolnica, kako kažu, bila direktno izložena zračnom udaru koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.

Oglasila se i koalicija, koja žali zbog odluke MSF-a. Navodi da podržava njihov rad i da je spremna da provede istragu u ovom slučaju.

U međuvremenu, nastavljene su borbe u blizini jemenskog grada Taiza.

Saudijska podrška

Pripadnici narodne odbrane i jemenske vojske ostvarili su napredak u blizini grada u borbama protiv pripadnika pokreta Husi i vojnika odanih bivšem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu.

Podršku iz zraka Vladinim snagama pruža koalicija predvođena Saudijskom Arabijom čiji su avioni izveli više udara po položajima pokreta Husi oko grada Taiza.

Šiitski pokreti Husi pobunio se protiv Vlade predsjednika Abd Rabba Mansura Hadija 2014. godine. Povezani s bivšim šefom države Alijem Abdullahom Salehom, koji je svrgnut 2012, osvojili su velike dijelove Jemena, među kojima i glavni grad Sanu.

U martu 2015. Saudijska Arabija, koja optužuje Huse za veze s Iranom, najvećom državom šiitskog islama, oformila je arapsku koaliciju koja se zračnim napadima bori protiv pobunjenika.

Mirovni pregovori nisu zaustavili rat u kojem je ubijeno 6.400 osoba, a 30.000 je ranjenih, među kojima brojni civili.

Izvor: Agencije