Ljevica izgubila vlast u Andaluziji nakon 37 godina

U srijedu je u regionalnom Parlamentu u Sevilli za predsjednika Vlade izabran konzervativac Juan Manuel Moreno (EPA)

Španska ljevica izgubila je vlast u južnoj pokrajini Andaluziji, svom tradicionalnom uporištu gdje je vladala 37 godina, nakon što je nova stranka krajnje desnice Vox donijela prevagu prilikom glasanja o Vladi, prenose agencije.

U srijedu je u regionalnom Parlamentu u Sevilli za predsjednika Vlade izabran konzervativac Juan Manuel Moreno (48) koji je na toj funkciji smijenio Suzanu Diaz (44) iz redova socijalista. Prilikom glasanja u Parlamentu za njega je glasovalo 59 zastupnika a protiv je bilo njih 50.

Moreno, član Narodne stranke desnog centra, dobio je podršku stranke centra Građani te stranke krajnje desnice Vox. Upravo je stranka Vox obilježila posljednjih mjeseci političku scenu u Španiji najavivši moguće promjena na nacionalnom nivou pet mjeseci uoči lokalnih izbora u ovoj evropskoj državi.

Ta se stranka protivi imigraciji te je bila osvojila 12 zastupničkih mjesta u Parlamentu sa 109 mjesta na regionalnim izborima održanima u decembru. Stranka osnovana 2013. do sada nije uspijevala ući u Parlament u nijednom dijelu države pa je to bio njen historijski rezultat koji je premašio procjene anketa.

Visoka stopa nezaposlenosti

Andaluzija, najmnogoljudnija pokrajina u Španiji, najizloženija je dolasku afričkih emigranata. Oni gotovo svakodnevno pristižu, ili nastoje stići, na njenu obalu u čamcima iz susjednog Maroka.

Socijalisti su sazvali u Andaluziji prijevremene izbore nadajući se kako će im to donijeti prednost no premda su dobili najviše glasova osvojili su samo 33 mjesta, 14 manje nego na izborima 2015. godine. Uz podršku lijevog Podemosa ljevica je skupila tek 50 zastupnika, pet manje od potrebne natpolovične većine za ostanak na vlasti.

Time je Andaluzija, tradicionalno siromašniji poljoprivredni kraj iz kojeg su se decenijama iseljavali stanovnici, promijenila političku boju. Od uvođenja demokratije prije četiri desetljeća te izbora 1982. ondje su na vlasti bili socijalisti, u posljednje vrijeme optuživani za korupciju.

Stopa nezaposlenosti u Andaluziji premašuje 20 posto dok njene pješčane plaže privlače hiljade turista tokom ljetnih mjeseci. Novi predsjednik Vlade Moreno istakao je kako će mu najvažniji zadatak biti smanjivanje nezaposlenosti.

Izvor: Agencije