Ljevičari: Ukidanje Schengena vodi ka katastrofi

Od napada u Parizu, sve je više poziva za oštrije granične kontrole u Evropi, ali takva ograničenja bila bi u suprotnosti sa idejom o slobodnom kretanju koju štiti takozvani Schengenski sporazum, koji je na snazi proteklih 20 godina, iako je potpisan deset godina ranije.

Evropska unija se godinama bori protiv ograda.

Ipak, u samoj Evropi, pitanje sigurnosti, kao i na drugim mjestima, sada je bitnije od visokomoralnih priča o ljudskim pravima.

Grčka ima ogradu, Mađarska se već ogradila, a čak i liberalnija Slovenija trenutno nabavlja bodljikavu žicu.

‘Mini-Schengen’

Svi ti potezi dovode u pitanje ono što najgorljivije pristalice Evropske unije smatraju njenim najvećim dostignućem: slobodno kretanje među državama, poznatije kao Schengen.

“Ove godine navršava se 30 godina postojanja Schengena. Godine 1985, kad je osmišljen, Sovjetski savez bio je pred raspadom. Akademici su tada pisali knjige s naslovima poput ‘Kraj historije’, očekujući da se više ništa značajno neće desiti, te da su sukobi stvar prošlosti. Sada se čini da je to bilo veoma davno… U ovom trenutku, postavlja se pitanje da li je Evropa bez granica i sigurnosnih provjera bila dobra ideja u tako nasilnom svijetu”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Laurence Lee.

A populistička desnica u više država tvrdi da Schengen, odnosno nedostatak graničnih kontrola, omogućava napade u Evropi.

Sve više političara poručuje: „Govorili smo vam da će to da se desi.”

“Schengen ne funkcioniše jer bi za to situacija morala biti kao prije nekih 25 godina, kada ste morali pokazivati pasoš. Nema potrebe za snažnim granicama, ali mislim da biste morali na svakoj granici pokazivati pasoš, a službenici vas kontrolisati“, istakao je Zmago Jelinčič, predsjednik Slovenske nacionalne stranke.

Holandska vlada čak predlaže povratak originalnom ‘mini-Schengenu’ – otvorenim granicama samo između Austrije, Njemačke i zemalja Beneluksa.

Ekonomska i socijalna katastrofa

A to bi značilo izostavljanje novijih članica Unije, zemalja poput Slovenije, čija je otvorena granica sa Austrijom danas dio glavne izbjegličke rute.

Liberalni političari smatraju da bi ukidanje Schengena za Sloveniju značilo ekonomsku i socijalnu katastrofu.

“Plašim se da nas čeka dezintegracija, a tu dezintegraciju će, prije svega, predvoditi desničarski političari. Oni će nam nametnuti Evropu koja će biti sve autoritarnija“, zaključio je Luka Mesec, lider Ujedinjene ljevice.

Naravno, najgori mogući scenarij je kraj ne samo Schengena, nego i same Evropske unije. Potencijalna propast sporazuma o slobodnoj trgovini, te ponovno otvaranje rana između zemalja koje su, prije samo nekoliko decenija, ratovale. To bi bila istinska pobjeda za ISIL.

Izvor: Al Jazeera