Ljubić: Herceg Bosna nije bila paradržava

Božo Ljubić tvrdi da Hrvatska Republika Herceg Bosna nije ugašena niti je napuštena (Patrik Macek / PIXSELL)

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora u BiH Božo Ljubić ocijenio je da Herceg Bosna nije bila paradržava te je pozvao na preustroj BiH kojim bi Hrvati u toj zemlji dobili jednaka prava u toj sa Srbima i Bošnjacima.

Ljubić je odbacio navode da se nedavnim istupom o Herceg Bosni izravno konfrontirao s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem.

“Razočaravajuće je da je to očitovanje iskorišteno da se mene, predsjednika Dragana Čovića, nas iz BiH pokuša konfrontirati s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem gdje se između ostalo Herceg Bosna naziva paradržavom. Na znanje i ravnanje svima s ovog mjesta poručimo, Herceg Bosna nije bila paradržava”, rekao je Ljubić u Žepču.

Ljubić: Herceg Bosna nije ugašena

Pri tome je dodao kako Hrvati u BiH imaju legitimno pravo na vlastitu federalnu jedinicu.

“Što drugo danas reći u situaciji kada entitet RS na polovici teritorija zaokružuje svoju državnost a samo je pitanje vremena kada će krenuti i u pravcu formalnog osamostaljenja. Što drugo reći kada političko Sarajevo u nemogućnosti nametanja dominacije na cijelom teritoriju BiH, koristeći etničku većinu i nametnute revizije Daytona na štetu Hrvata, pretvara Federaciju u bošnjačku repliku Republike Srpske”, kazao je Ljubić.

Po njemu Hrvatska Republika Herceg Bosna nije ugašena niti je napuštena, te je istakao da Hrvati ne odustaju od Bosne i Hercegovine.

Pozvao na preustroj zemlje na putu približavanja EU i NATO-u za kojeg je ocijenio da su Hrvati lideri.

“Pozivam naše partnere s kojima dijelimo odgovornost za BiH da konačno, odgovorno i u dobroj vjeri pristupimo razgovorima o preuređenju BiH na principima Rezolucije EU parlamenta, federalizma i legitimnog predstavljanja naroda”, ocijenio je Ljubić.

Godišnjica utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne obilježena je nedavno u Gorici kod Gruda.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović je kazao da se Hrvati u toj zemlji trebaju okupiti oko ideje Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Izvor: Agencije