Ljubljana: Policija ispitala gradonačelnika

Lider opozicije Slovenije i gradonačelnik Ljubljane Zoran Jankovič u četvrtak je bio priveden u policiju u jednoj od najvećih istraga o korupciji.

Pored njega, priveden je i njegov sin, biznismen Jure Jankovič.

Poslije privođenja Jankovič je pušten i vratio se obavljanju poslova gradonačelnika.

Jankovič je za agenciju STA potvrdio da je bio osumnjičen za nepravilnosti u vezi sa sportskim kompleksom Stožice.

Prema njegovim riječima, sa zadovoljstvom je predao svu dokumentaciju i izrazio je nadu da će sve biti razjašnjeno i da će prestati medijski napadi na njega.

‘Policija korektna’

Jankovič je izjavio da je “policija bila korektna”.

Nakon što je oslobođen Zoran Jankovič, nakon saslušanja iz policije su izašli i njegovi sinovi Jure i Damjan.

Odjel slovenske policije za borbu s privrednim kriminalom počeo je u četvrtak rano ujutro pretrage kuća na više lokacija, a mediji iz Slovenije navode da su pod istragom kompanije povezane s ljubljanskim gradonačelnikom.

Neslužbeno, navode mediji, istraga se vodi u vezi s poslovanjem tvrtke Elekta, čiji je osnivač Jankovič, a sada je u vlasništvu njegovih sinova, odnosno njeni poslovi s preprodajom zemljišta i gradnjom sportske dvorane Stožice u Ljubljani.

Kućne pretrage

Policija je objavila saopćenje u kojem navodi da su na području ljubljanske policijske uprave izvedene 23 kućne pretrage, pri čemu je pritvoreno šest osoba.

Jankovič je ljubljanski gradonačelnik, ali i predsjednik stranke Pozitivna Slovenija (PS), najjače opozicione stranke u Parlamentu.

Nekadašnji direktor Mercatora bio je nakon jesenjih prijevremenih parlamentarnih izbora i kandidat za premijera, ali njegov pokušaj formiranja parlamentarne većine nije uspio.

Policija je saopćila da su istrage od četvrtka dio pretkaznenog postupka koji vodi državno Tužiteljstvo specijalizirano za privredni kriminal, a pokrenut je od strane porezne uprave prije godinu i po.

Izvor: Al Jazeera i agencije