Lokaliziran aktivirani požar na Korčuli

Na Korčuli je do sada izgorjelo više od 850 hektara površine, a na Pelješcu više od 3.500 hektara (Grgo Jelavic / Pixsell)

Na području Brne na Korčuli, u ponedjeljak se ponovo aktivirao požar, koji se velikom brzinom počeo širiti prema kućama, ali je brzom akcijom zračnih snaga lokaliziran.

“Posada protupožarnog zrakoplova AT-802 je tijekom izviđanja priobalja uočila  požar na području Brna na Korčuli, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koji je bio u začetku, a velikom brzinom počeo se širiti prema kućama, te je, zahvaljujući brzoj akciji posade, požar za manje od 10 minuta lokaliziran”, saopćilo je Ministarstvo obrane Hrvatske.

Pilot Denis Smajo, rekao je je kako je gašenje požara na Korčuli praktičan primjer upotrebe tog aviona, koji je bio u izviđanju.

Brza reakcija

“Požar se širio prema kućama”, rekao je Smajo i dodao da su odmah ispustili vodenu bombu i hitno pozvali dva “kanadera”, koji su bili na Pelješcu i koji su došli za sedam minuta te počeli odmah djelovati, tako da je širenje požara zaustavljeno, a kuće spašene.

“Ovdje je bila ključna dobra procjena i brza reakcija, gašenje je otežano zbog dima i dalekovoda, iz kojih je, nakon našeg traženja, isključena struja pa je suradnja i koordinacija na svim područjima bila iznimna”, rekao je Smajo.

Glasnogovornik Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović, rekao je da je po prvim saznanjima požar buknuo na predjelu koji je gorio proteklih dana te da je Županijski štab za zaštitu i spašavanje u pripravnosti.

Osim u Brni, ranije u ponedjeljak gorjelo je ponovo i na Pelješcu.

“Na području Stona, na brdu iznad osnovne škole, buknuo je novi požar, ali je brzom intervencijom vatrogasaca ugašen”, rekao je Cvjetinović.

Za općine Orebić, Janjinu i Ston na Pelješcu, te općinu Smokvicu na Korčuli dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, proglasio je u ponedjeljak stanje elementarne nepogode.

Šteta nije procijenjena

U dva požara na Korčuli do sada je izgorjelo više od 850 hektara površine, a na Pelješcu u gotovo šest dana vatrene stihije izgorjelo je više od 3.500 hektara – dio jedne vinarije, brojni vinogradi i maslinici, kao i brojne životinje.

U gašenju vatrene stihije na tom poluotoku od ponedjeljka navečer do kraja vikenda sudjelovale su vatrogasne snage iz cijele Hrvatske.

Za sada se ne zna na koliko je procijenjena materijalna šteta u općinama koje su pogođene požarom.

Izvor: Agencije