Lokalni izbori u Mostaru neće biti održani kada i opći

Lokalni izbori u Mostaru nisu održani deset godina (Al Jazeera)

Lokalni izbori u Mostaru neće biti održani ove jeseni zajedno s općim izborima u Bosni i Hercegovini jer su istekli rokovi za dogovor, koji nije postignut ni na sastanku devet stranaka u četvrtak jer se nisu željele izjasniti o konačnom modelu izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Domaćin sastanka bili su mostarski odbori Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Srpske demokratske stranke, a učestvovali su i predstavnici Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Demokratske fronte, HDZ 1990 i Bosanskohercegovačke patriotske stranke.

Predstavnik koordinacije Srba u Mostaru Predrag Šupljeglav, koji je bio domaćin sastanka, rekao je da se ne može postići dogovor ni o načinu izbora vijećnika za Gradsko vijeće Mostara, ali ni o uvođenju funkcije dogradonačelnika.

Moguće raspisivanje vanrednih izbora

“Po zahtjevu SDA, prvo smo raspravljali o Statutu, u skladu s izmjenama Izbornog zakona. Pored toga, izneseni su prijedlozi izmjena još nekih odredbi Statuta i na kraju je dogovoreno da se sljedećem sastanku ostavi dodatnih sedam dana, da svi mogu dostaviti pismene prijedloge izmjena”, izjavio je Šupljeglav.

Novi sastanak političkih stranaka u Mostaru zakazan je za 10. maj, dan nakon što Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine raspiše opće izbore, predviđene u oktobru ove godine.

To praktično znači da lokalni izbori u Mostaru neće moći biti održani zajedno s općim.

Šupljeglav, međutim, nije isključio da se za Mostar raspišu vanredni izbori ako se uskoro postigne dogovor.

“Postoji opcija da izbori u Mostaru budu održani u nekom drugom terminu, postoje slučajevi vanrednih izbora. Ukoliko se postigne dogovor i Parlament usvoji promjenu izbornih pravila za Grad Mostar, izbori mogu biti održani u nekom drugom terminu i sa nekim drugim rokom”, rekao je predstavnik Koordinacije Srba u Mostaru.

Odgovarajući na pitanje šta su sporne stvari u Statutu Mostara, on je naveo da su to zahtjevi za uvođenje zamjenika gradonačelnika, proširenje ovlaštenja glavnog savjetnika i izbor gradonačelnika.

Gradonačelnik jedina vlast

Izbori u Mostaru nisu održani deset godina jer je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, po žalbi hrvatskih delegata iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, proglasio neustavnim dijelove Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji se odnose na Grad Mostar.

Otad dogovora o izmjenama nema, a CIK ne raspisuje izbore za Mostar.

Ured visokog predstavnika raspustio je Gradsko vijeće 2012. godine, a jedina vlast u gradu jest gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Izvor: Agencije