London: 150 godina podzemne željeznice

Prije 150 godina u Londonu je svečano otvorena prva podzemna željeznica na svijetu. Bilo je to tada istinsko inženjersko čudo.

Sila vremena je neumoljiva. Nešto što je u prošlosti smatrano neprevaziđenim dostignućem, sada se uzima zdravo za gotovo. Sudbina je to londonske podzemne željeznice.

Trijumf mašte

Prije 150 godina željeznica je bila trijumf ljudske mašte i viktorijanske ambicije.

No, mnogi građani Londona nisu se željeli njom koristiti, jer su se pribojavali da bi se krov tunela mogao urušiti. Ali, ova ideja bila je potpuno revolucionarna. Tada je Britancima pomogla u jačanju svijesti o snazi nacije.

I to nije sve što su viktorijanci svojevremeno radili. U toku su bili veliki građevinski projekti, poput podizanja veleljepnih mostova.

Proizvodili su se  prvi bicikli i automobili. Predgrađa su građena u drugoj polovini 19. stoljeća za novu, urbanu radnu snagu. Ipak, podzemna željeznica bila je njihovo najveće dostignuće.

„Roba je proticala cijelom imperijom, a s njom je stizao novac. Ljudi su bili spremni rizikovati, jer je valuta bila stabilna, kao i vlada, a ekonomija je snažno rasla“, kazao je David Green, sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Viktorijansko samopouzdanje

Stoljeće i po kasnije, zemlja ima mnogo manje samopouzdanja. Vlada više ne može ponuditi tako impozantne projekte.

Britanski premijer David Cameron rekao je u martu 2012. godine:

„Hitno je sada popraviti posljedice višedecenijskog propadanja državne infrastrukture. Moramo graditi za budućnost, sa samopouzdanjem i ambicijom koju su nekada imali viktorijanci.“  

Naravno, i dalje ima impozantnih građevina u Londonu, poput najviše zgrade u zapadnoj Evropi. No, slične projekte ovih dana uglavnom finansiraju investitori iz arapskih zemalja, čije ekonomije stalno rastu – poput britanske ekonomije nekada. 

Izvor: Al Jazeera