London će promijeniti referendumsko pitanje

Premijer David Cameron je obećao da će ponovo pregovarati o odnosima Velike Britanije s EU-om (Getty Images)

Britanska Vlada će, po preporuci koju je iznijela Izborna komisija, preformulirati pitanje koje će Britancima biti postavljeno na planiranom referendumu o ostanku u Evropskoj uniji, kako bi ono bilo neutralnije.

Prema prvobitnom prijedlogu Vlade, pred glasačima bi se našlo pitanje: “Da li bi Velika Britanija trebala ostati članica EU-a?”, na koje bi oni trebali odgovoriti sa “da” ili “ne”, ali će, prema novoj preporuci, glasači biti upitani da li žele ostati u EU ili iz nje otići, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Neki koji žele da Velika Britanija napusti 28-člani blok primijetili su da je prvobitni prijedlog nepravedan, jer, prema njihovom mišljenju, ide u korist zagovornicima ostanka zemlje u sastavu Unije.

Poslije javnih konsultacija, Izborna komisija je preporučila da referendumsko pitanje glasi: “Da li bi Velika Britanija trebala ostati članica EU-a, ili da napusti EU?”, a mogući odgovori bit će: “Da ostane članica EU” te “Da napusti EU”.

Negodovanje zbog Škotske

Konzervativni premijer David Cameron je obećao da će ponovo pregovarati o odnosima Velike Britanije s EU-om i da će do kraja 2017. godine održati referendum o ostanku ili odlasku.

Cameronova glasnogovornica je rekla da će Vlada slijediti savjet Izborne komisije.

Na prošlogodišnjem referendumu o nezavisnosti Škotske pitanje je bilo formulirano tako da su oni koji su bili za nezavisnost morali odgovoriti sa “da”, dok su oni koji su željeli ostati u sastavu Velike Britanije morali odgovoriti sa “ne”.

To je dovelo do negodovanja među pobornicima negativnog odgovora, koji su smatrali da je time njihova kampanja učinjena previše negativnom, mada je na referendumu većina glasača zaokružila “ne”.

Izvor: Agencije