London i Pariz: Protest protiv Izraela

Velika Britanija i Francuska razmatraju da povuku svoje ambasadore iz Izraela, u znak protesta zbog odluke izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da proširi izgradnju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Ovog puta neće biti samo osuda, biće stvarna akcija protiv Izraela”, rekao je jedan neimenovani visoki evropski diplomata.

Netanyahuova odluka u petak o izgradnji 3.000 novih stambenih jedinica u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu i planiranju izgradnje u području između bloka jevrejskih naselja Maale Adumim i Jerusalema je očito šokirala lidere u Londonu i Parizu, ali je izazvala i osudu SAD-a i generalnog sekretara UN-a Ban Ki Moona, javljaju izraelski mediji. 

Bez komenatara        

Britanska i francuska ambasada odbijaju da komentarišu izvještaje o povlačenju ambasadora. Jedino su Britanci izdali saopštenje da su jasno upozorili kako neće podržati jaku izraelsku odmazdu na prošlenedjeljno glasanje u Generalnoj skupštini UN-a, kojim je Palestincima de facto priznata državnost.

“Nedavna odluka izraelske Vlade da izgradi 3.000 novih stambenih jedinica prijeti dvodržavnom rješenju i otežava postizanje napretka kroz pregovore”, istakla je Britanska ambasada u Tel Avivu, pozvavši na preispitivanje odluke.

Netanyahu je u nedjelju objasnio ministrima iz svoje konzervativne partije Likud da je Vlada odobrila planiranje u području poznatom kao E1, između Maale Adumima i Jerusalema, ali ne i samu izgradnju.

Takvim objašnjenjem Netanyahu je, kako komentariše Jerusalem post, signalizirao Palestincima da će, ako namjaravaju ići dalje s unilateralnim akcijama, poput one u Generalnoj skupštini UN-a, Izrael graditi u tom području. 

Palestinska strana tvrdi da će time Jerusalem biti odsječen od preostalog dijela Zapadne obale i da buduća palestinska država neće moći biti povezana, prenosi Tanjug.

Netanyahu je, također, kazao da će 3.000 stambenih jedinica izgraditi u velikim blokovima jevrejskih naselja oko Jerusalema. 

Objava izgradnje bila je prva reakcija na unapređenje palestinskog statusa od entiteta posmatrača u državu nečlanicu, posmatrača sa 138 glasova za od 193 članice UN-a, s devet protiv i 41 suzdržanim glasom. 

Velika Britanija i Francuska nikada do sada nisu povlačile ambasadore iz Izraela i taj potez se smatra tako ekstremnim da ga te dvije zemlje možda neće sada preduzeti, već u slučaju eskalacije izraelskih akcija protiv Palestinaca.

Izrael očito planira nove korake protiv Palestinske uprave (PU). 

Informisani saveznici

“Palestinci će uskoro shvatiti da su napravili grešku zato što su preduzeli unilateralne korake kojima su prekršili sporazume s Izraelom”, rekao je izvor na koji se poziva list Haarec. 

Netanyahu i ministar finansija Juval Stajnic odlučili su u nedjelju da konfiskuju novac od poreza i carina koje je Izrael ubirao u ime Palestinske uprave u novembru – preko 120 miliona dolara – i da njime plate palestinski dug izraelskoj elektrokorporaciji.

Britanija i Fracuska su informirale Washington o svojim navodnim koracima kao i druge evropske zemlje. 

Izvor: Agencije