London i Teheran dogovorili poboljšanje saradnje

Boris Johnson i Hassan Rouhani su razgovarali o zaprekama koje stoje na putu iransko-britanske saradnje (EPA)

Velika Britanija i Iran dogovorili su se da moraju ostvariti velik napredak u poboljšanju odnosa.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, koji se od subote nalazi u službenoj posjeti Teheranu, izrazio je “zabrinutost” Londona zbog određenog broja iransko-britanskih državljana u zatvorima u Iranu.

Iranska strana je iskoristila njegov dolazak kako bi izrazila razočaranje vlasti zbog slabog učinka koji je dogovor o iranskom nuklearnom programu 2015. godine imao na privredu Irana.

Građani s dvostrukim državljanstvom

Johnson se u nedjelju ujutro sastao s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem, izvijestio je AFP, odmah nakon susreta s direktorom iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbarom Salehijem.

Johnson je na tim susretima izrazio “zabrinutost zbog konzularnih pitanja građana s dvostrukim državljanstvom”, ističe se u saopćenju Foreign Officea.

Johnson i Rouhani su “otvoreno razgovarali o zaprekama koje stoje na putu iransko-britanske saradnje i dogovorili se da je nužno ostvariti pomak na svim poljima”, dodaje se u saopćenju, u kojem se posjeta britanskog ministra ocjenjuje “korisnom”.

“Dvije strane žele nastaviti putem kojim su krenule kako bi riješile teška pitanja (…) i sačuvale dogovor o nuklearnom programu.”

Nije ostvaren očekivani potencijal

Rouhani je tokom razgovora ocijenio da veze Velike Britanije i Irana nisu “ostvarile potencijal koji se očekivao” nakon potpisivanja ugovora o nuklearnom programu te da su potrebni “dalji napori” radi optimalne saradnje dvije strane, navodi se u saopćenju iranske Vlade.

Johnsonova posjeta se vremenski podudara s najavom o početku zatvorenog suđenja iransko-britanskoj državljanki Nazanin Zaghari-Ratcliffe za “širenje propagande”.

Ona je u septembru 2016. godine osuđena na pet godina zatvora zbog učešća u protestima protiv vlasti 2009. godine.

Izvor: Agencije