London: Izložba svemirskog programa SSSR-a

U Londonu je otvorena izložba eksponata svemirskog programa. Izložba je hommage inovacijama bivšeg Sovjetskog saveza te rivaliteta Moskve i Zapada u vrijeme hladnog rata.

Prva žena u svemiru, astronautkinja Valentina Tereškova, ponovno sa svojom kapsulom… “Vostok 6” je sada muzejski eksponat, ali kada je Tereškova njime odletjela u svemir 1963. godine, njezino putovanje je moglo biti put u jednom pravcu.

Na pitanje je li je ikada bilo strah, odgovara da joj je to bio posao. Kako kaže, da ju je bilo strah, nikada je ne bi pustili da leti u svemir. Ova kapsula joj je poput starog prijatelja, samo što je napravljena uz pomoć svemirske tehnologije.

Prvi satelit, Gagarin, Leonov…

Tereškova se vratila i postala heroj Sovjetskog saveza, a do danas je jedina sama putovala u svemir. Nekoliko godina ranije Sovjetski savez je počeo eru svemirskih programa. Prvi su bili u mnogo čemu –  prvi satelit, “Sputnik 1”… A nakon toga i prvi čovjek u svemiru – Jurij Gagarin. Godine 1965. Aleksej Leonov je obavio prvu svemirsku šetnju, kao i prvi salto u svemiru.

Mnogi od ovih eksponata nikada nisu bili izvan Rusije, a s nekih su čak trebali skinuti oznaku tajnosti da bi ih mogli iznijeti iz zemlje. Za SAD rani uspjesi Sovjetskog saveza bili su prijetnja, nakon čega su Moskvu pretekli u utrci i poslali prvog čovjeka na Mjesec.

“Zbog hladnoratovske napetosti, čija se ostavština još osjeća ovdje, na Zapadu, mnogi zaboravljaju veliki napredak SSSR-a, s obzirom na to da je NASA prva uspjela poslati austronaute na Mjesec. Međutim, kada je riječ o svemirskoj utrci, nema nikakvih nedoumica, pobjednik je Sovjetski savez”, izvještava iz Londona reporter Al Jazeere Neave Barker.

Od letjelice do svemirskog WC-a

“Rusi su prvi poslali sondu na Mjesec i prvi je spustili na Veneru, odnosno drugi planet. To su doista velika znanstvena postignuća, kao i spuštanje na Mjesec. Američki astronauti na Mjesecu su ‘cool’ i narodne mase to vole, ali izlošci koje vidimo ovdje jednako su važni sa znanstvenog stajališta”, objašnjava Doug Millard, kustos Britanskog muzeja znanosti i tehnologije.

Svemirska utrka davno je završena, a tenzije su zamijenile suradnja i zajedničke misije. Nakon što je 2011. godine NASA prekinula letove space shuttleova, SAD Rusiji plaća 63 milijuna dolara po astronautu za jedan put u svemir.

Ovdje je i kolekcija koja pruža uvid u pionirska svemirska postignuća od svemirske letjelice do svemirskog WC-a: nezaboravni trenuci putovanja ljudskog roda u nepoznato…

Izvor: Al Jazeera