London: Muslimanska braća oslobođena sumnji za terorizam

Izvještaj istražne komisije očekuje se do kraja godine (Anadolija)

Britanski advokati koji zastupaju grupu Muslimanska braća u Velikoj Britaniji prenose, od veoma povjerljivih izvora bliskih komisiji britanske Vlade koja istražuje aktivnosti ove grupe, da je komisija odbacila bilo kakve sumnje o povezanosti Muslimanske braće sa terorističkim aktivnostima.

Londonski ITN, koji se bavi advokatskom praksom i zaštitom ljudskih prava, prenio je saopćenje izvora bliskog komisiji u kojem stoji da „ne postoje nikakvi dokazi koji povezuju Muslimansku braću sa terorističkim aktivnostima.“

U saopćenju se još navodi i to da su nedavne informacije koje su procurile iz kancelarije britanskog premijera Davida Camerona, u pogledu veze ove grupe sa terorizmom, „pokušaj da se izvrnu osnovne istine do kojih je došla komisija i uništi ugled Muslimanske braće i pripadnika ove grupe koji žive u Velikoj Britaniji.“

Muslimanska braća sarađivala sa Vladom

Dodaje se još i to da je grupa Muslimanska braća sarađivala u potpunosti sa predsjednikom komisije Sir Johnom Jenkinsom, britanskim ambasadorom u Saudijskoj Arabiji, kao i da je komisiji pružena prilika da kontaktira članove ove grupe na nivou lidera u svim dijelovima svijeta.

Potvrđuje se da je grupa zadržala svoje pravo da odgovori na sve negativne navode protiv nje, bez obzira s koje strane dolazili, a u izjavi se naglašava da sve do sada niti jedan član komisije za istragu pravnog tima Muslimanske braće nije istupio sa nekim navodima ili optužbama.

Britanske novine Financial Times otkrile su u augustu da je istraga koju je provela britanska Vlada vezana za aktivnosti grupe Muslimanska braća, dovela do rezultata koji dokazuju da se ovaj pokret ne može klasificirati kao teroristička grupa.

Novine navode da je istraga o ideološkim aktivnostima Muslimanske braće, čije je provođenje naredio Cameron, objavljena kasno zbog „razilaženja unutar britanske Vlade po pitanju rezultata ove istrage i straha da bi oni mogli izazvati ljutnju Zaljevskih zemalja, posebno Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.“

S druge strane, britanski list Sunday Telegraph objavio je u nedjelju kako je  razlog zbog kojeg se kasni sa saopćenjem rezultata ovog izvještaja zapravo taj što britanska Vlada ne želi da izazove ljutnju arapskih zemalja koje su svim mogućim sredstvima vršile pritisak na London u namjeri da grupu Muslimanska braća proglase nezakonitom i svrstaju je u terorističke organizacije.

Izvještaj do kraja godine

Vezano za ovaj slučaj, novinska agencija Anadolija navodi da je britansko Ministarstvo dalo izjavu njihovom novinaru u Londonu kako će izvještaj o posebnoj istrazi o Muslimanske braće, a koji se tiče aktivnosti ove grupe u zemlji, biti objavljen najkasnije do kraja ove godine.

Cameron je u aprilu zadužio komisiju da pripremi izvještaj o aktivnostima ove grupe u Velikoj Britaniji. Na čelo komisije postavljen je britanski ambasador u Saudijskoj Arabiji, Sir John Jenkins.

Khalil Charles, glasnogovornik Asocijacije muslimana Britanije, jedne od organizacija na koju se odnosi ovaj izvještaj, isključuje mogućnost zabrane grupe Muslimanska braća u Britaniji, ili njeno proglašavanje terorističkom organizacijom, ukazujući na to da ova grupa nema ideologiju pribjegavanja  nasilju ili terorizmu prilikom ostvarivanje svojih ciljeva.   

Charles je, u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, pojasnio kako bi „britanska Vlada do sada poduzela potrebne mjere, samo da je primijetila bilo kakve nezakonite radnje ove grupe“, negirajući da je Asocijacija muslimana Britanije ogranak ove grupe, istakavši da su oni u Britaniji registrirani kao neprofitna organizacija.

Izvor: Al Jazeera