London: Nezavisna Škotska – nemoguća misija

Britanski premijer David Cameron u posjeti je Edinburghu kako bi opet apelirao na građane Škotske da ne glasaju o odvajanju od Velike Britanije. Međutim, uprkos kampanji čiji je cilj uvjeriti Škote da je nezavisnost ekonomski i politički nemoguća, ankete pokazuju da je sve više pristalica te ideje, javio je iz Glasgowa Laurance Lee.  

„Ne moramo dobiti potpunu nezavisnost. Trebali bismo imati veća ovlaštenja. To bi bilo dobro, ali ne moramo ići do kraja i biti potpuno nezavisni”, kaže jedan stanovnik Glasgowa, a njegova sugrađanka dodaje da je pomalo umorna od te priče, ali želi znati više o referendumu.

Ovakve izjave pomalo su neobične, s obzirom na to da mnogi glasanje za nezavisnost prikazuju kao glasanje za potpunu propast Škotske.

Posljednjih nekoliko mjeseci škotskom narodu govore koliko je teška borba pred njima ako žele postati nezavisni. Rečeno im je da ne mogu zadržati funtu kao valutu, da se neće moći priključiti Evropskoj uniji, da bankarski sistem neće moći funkcionirati i da je pitanje hoće li sačuvati nalazišta nafte u Sjevernom moru.

Omalovažavanje Škota

Dakle, London je potegao svako moguće ekonomsko pitanje. Ipak, u istom periodu broj pristalica nezavisnosti ne samo da se učvrstio nego je i nešto veći nego ranije, kaže reporter Al Jazeere.

Jedan komični spot, koji je škotska verzija hita američke zvezde Lady Gage, prikazuje frustracija koju osjeća 40 posto Škota, koliko ih želi nezavisnost. Prema njihovom mišljenju, londonska politička elita omalovažava ih pričama da je Škotska premala da bi mogla funkcionirati bez zaštite Engleske.

Autorica spota sigurna je da će tvrdnja „da, možemo” uvijek imati veću podršku Škota od one „ne, ne možete”, koja neprestano dolazi iz Londona.

„Ljudi ne vole kad ih gledaju svisoka, ne vole da im se govori šta da rade. Ironično. To je jedan od razloga zbog kojeg želimo nezavisnost. Ljudima je dosadilo da im iz Westministera, ne baš diktiraju, ali nameću politiku za koju nisu glasali”, kaže Zara Gladman, aktivistica i pristalica nezavisnosti.

I šta bi političari poput Davida Camerona sada trebali učiniti? Ako pristane na kompromis i Škotskoj obeća veća ovlaštenja, zar to ne znači da prihvata temeljne vrijednosti kampanje za nezavisnost?

„Bilo bi zanimljivo vidjeti hoće li gospodin Cameron, ipak, reći: ‘Da, vjerujem u veću autonomiju. Ovo je smjer u kojem trebamo ići’ i na taj način nagovijestiti da postoji pozitivna vizija Škotske unutar Unije, u slučaju da Škoti glasaju protiv, ili neće reći ništa, jer njegova stranka nije spremna za to”, kaže John Curtice s univerziteta u Strathclydeu.

U taboru protivnika nezavisnosti smatraju da Škotska neće glasati „za“.

Ali, kako vrijeme prolazi postaje sve jasnije da politički krugovi u Londonu tek trebaju naći način da na ovom referendumu odnesu uvjerljivu pobjedu.

Izvor: Al Jazeera