London poručio Evropskoj komisiji da ga ne udaljava od Galilea

Velika Britanija želi obuhvatno i duboko partnerstvo s Evropskom unijom po čitavnom nizu pitanja koja utjeiču na sigurnost (Arhiva)

Velika Britanija je saopćila da Evropska komisija “puca sebi u noge” razmatranjem plana da toj zemlji, nakon istupanja iz Evropske unije, ograniči pristup satelitskom navigacionom sistemu Galileo.

Britanski ministar za Brexit David Davis izjavio je da je Velika Britanija korisna u razvoju tehnologije Galilea i da bi ograničenje pristupa njegove zemlje tom sistemu u ovoj fazi odložilo razvoj tog projekta za tri godine i povećalo troškove za još milijardu eura.

“Jednostavno rečeno, izgleda da EK puca sebi u noge kako bi bila sigurna da oružje radi”, rekao je Davis, prenosi Reuters.

Spor zbog Galilea postao je važna tema u pregovorima o Brexitu prošlog mjeseca, nakon što je London optužio EU da istjeruje britanska poduzeća iz tog projekta, uoči izlaska Velike Britanije iz Unije za godinu dana.

Visoki zvaničnik EU-a rekao je da taj blok želi nastaviti saradnju s Velikom Britanijom na Galileu nakon Brexita, ali pod novim pravilima, uključujući ona o sprečavanju trećih zemalja da steknu pristup informacijama važnim za sigurnost.

Za obuhvatno i duboko partnerstvo s EU-om

Davis je napomenuo da pitanje buduće saradnje nije ograničeno samo na projekat Galileo, ukazavši da je Evropski odbrambeni fond još jedan projekat kojem je britanska industrija već dala značajan doprinos.

“Velika Britanija želi obuhvatno i duboko partnerstvo s EU-om po čitavom nizu pitanja koja utječu na sigurnost”, kazao je britanski ministar.

On je naglasio da dvije strane moraju brzo zajedno raditi kako bi izbjegle bilo kakav jaz u operativnoj sposobnosti nakon što Velika Britanija napusti EU.

Istovremeno je Davis upozorio one koji, kako je rekao, smatraju da bi Veliku Britaniju trebalo kazniti zbog glasanja za izlazak iz Unije.

“Oni koji kažu, ili misle, da Velika Britanija treba biti oštećena zbog Brexita trebali bi bolje razmisliti. Jer, istina je da ako naškodite Velikoj Britaniji, naškodit ćete cijeloj Evropi”, zaključio je Davis.

Izvor: Agencije