London protiv smaknuća Britanke na Baliju

Britanska Vlada uložila je prigovor na kaznu, te sada Sandiford ima pravo žalbe (AFP)

Britanska Vlada osudila je izricanje smrtne presude Britanki na Baliju zbog trgovine drogom.

Zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Hugo Swire rekao je da je Vlada uložila prigovor i da sada Lindsay June Sandiford ima pravo žalbe.

Sandiford (56) je uhapšena na aerodromu na Baliju u maju 2012, nakon što je u njenom prtljagu pronađeno 4,8 kilograma kokaina tokom rutinske kontrole.

Ona je suočena sa smrtnom kaznom strijeljanja, prenose agencije.

Britanka je rekla kako su je kriminalci natjerali da prenese drogu, zaprijetivši joj da će povrijediti jedno njeno dijete.

“Oštro se protivimo smrtnoj presudi i nastavljamo pružati konzularnu pomoć Lindsay i njenoj porodici u ovom teškom trenutku“, rekao je Swire u Parlamentu.

‘Vođa lanca’

Advokati su rekli da su bili “iznenađeni” presudom i najavili su žalbu. Tužioci su tražili kaznu od 15 godina zatvora.

Međutim, sudije u oblasti Denpasar rekli su da neće biti olakšavajućih okolnosti i da optužena nije mnogo marila za posljedice svojih djela.

Prema njihovim riječima, Sandiford je narušila ugled Balija kao turističke destinacije i nanijela štetu Cladinom programu za borbu protiv droge.

Britanka je uhapšena nakon leta iz Bangkoka i optužena da je bila vođa lanca za trgovinu drogom, koji je uključivao još tri britanska državljanina.

Paul Beales osuđen je prošle godine na četiri godine zatvora zbog posjedovanja droge. Rachel Dougall je osuđena na godinu dana, jer krivično djelo nije prijavila policiji.

‘Žrtva bande’

Suđenje zbog posjedovanja droge u slučaju Juliana Pondera još je u toku. Vjeruje se da je on bio partner Dougall. Presuda u ovom slučaju očekuje se u srijedu.

Britanska humanitarna agencija Reprieve saopćila je da je Sandiford bila žrtva trgovaca drogom, koji su iskoristili njenu ranjivost i prijetili njenoj djeci.

Iz ove organizacije je rečeno da je ona držana 10 dana bez advokata ili prevodioca nakon hapšenja i da vlasti Indonezije tada nisu obavijestile Britansku ambasadu.

Oni ističu da je ona u potpunosti sarađivala sa vlastima Indonezije, ali da je osuđena na smrt dok je banda koja djeluje u Britaniji, Tajlandu i Indoneziji i dalje slobodna i uzima druge mete i druge ranjive ljude.

Izvor: Agencije