London: Rasprava o ostanku u carinskoj uniji posijala podjele

Rasprava o ostanku u carinskoj uniji s Evropskom unijom postalo je jedno od glavnih pitanja u raspravi o Brexitu (Arhiva)

Britanski ministar za Brexit David Davis je izjavio kako od parlamenta očekuje da podrže vladinu politiku izlaska iz carinske unije tokom ključnoga glasanja koje bi se moglo realizirati početkom narednog mjeseca.

Rasprava o ostanku u carinskoj uniji s Evropskom unijom postalo je jedno od glavnih pitanja u raspravi o Brexitu koja je u Velikoj Britaniji posijala podjele.

“Vlada poštuje parlament, no očekujem da se podrži stajalište vlade”, odgovorio je Davis članovima parlamentarnog odbora na pitanje hoće li vlada podržati svoju politiku čak i ako članovi parlamenta glasaju protiv nje.

Sporazum o slobodnoj trgovini

Ako Velika Britanija ostane u carinskoj uniji trgovina bi se s članicama EU-a odvijala jednostavnije.

Istovremeno će se vjerojatno izbjeći povratak čvrste granice u Irskoj, no i ograničiti sposobnost vlade da ostvari druge trgovinske sporazume.

Davis je kazao kako očekuje da EU na kraju pristane na sporazum o slobodnoj trgovini.

Dodao je da se zamršeno pitanje izbjegavanja čvrste granice s Irskom možda ne riješi ni u trenutku kada 2019. Britanija napusti Evropsku uniju.

Ocijenio je da će rješenje graničnog pitanja trebati ostvariti tek na kraju tranzicijskog perioda Brexita jer će Britanija dotad biti unutar carinske unije i istog tržišta.

Izvor: Agencije