London: Sedmica sjećanja na genocid

Sedmica sjećanja na genocid u Srebrenici obilježava se širom Velike Britanije. Tridesetak događaja organizirano je na nivou lokalnih zajednica i u tri veća grada.

To je pokrenulo udruženje Sjećanje na Srebrenicu. Događaj u Londonu, kojem su prisustvovali brojne diplomate, predstavnici Parlamenta Velike Britanije, ali i gosti iz regije, pratila je Katarina Drlja.

Lancaster House jedna je od protokolarnih zgrada britanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ovdje, u Velikoj Britaniji, službeno se obilježava Dan sjećanja na genocid u Srebrenici drugu godinu zaredom.

Tu su žene Srebrenice – bez muževa, bez očeva, sinova, braće… Tu su kako bi ispričale svoju priču, kako se Srebrenica ne bi zaboravila.

Izgradnja bolje Evrope

Među brojnim političkim gostima u Londonu je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

“Visoki politički predstavnici regije do sada, čini se, nisu lobirali na međunarodnoj političkoj sceni kako bi se na ovakav način obilježila godišnjica genocida u više zemalja. Velika Britanija za sada je jedina s ovom praksom”, izvještava Katarina Drlja.

“Imamo još godinu dana, moramo raditi na tome…”, kaže Izetbegović.

U Londonu kažu da neće stati.

“Pozvao bih sve zemlje članice Unije, sve evropske države na obilježavanje godišnjice, kako bismo zajedno izgradili bolju Evropu. Zajedno možemo izgraditi međukulturni dijalog, koji bi trebao postojati u raznolikosti koju donosi Evropa”, kazao je Waqar Azmi, organizator manifestacije.

Primjereni naziv

A iduće godine pred vratima je i okrugla, 20. godišnjica genocida.  Tu riječ Haški tribunal je izrekao i prvi put službeno potvrdio presudom Radislavu Krstiću iz 2001. godine. Sudac i predsjedavajući Tribunala Theodor Meron čvrsto stoji iza te odluke.

“U upotrebi su veoma strogi standardi za definiranje genocida i ne možemo ih koristiti olako. Mora se dokazati posebna namjera, mora se dokazati da se ciljalo na cjelokupnu etničku zajednicu ili na uništenje velikog dijela zajednice. U slučajevima gdje su i činjenice i pravo ustanovili da je počinjen genocid ne suzdržavamo se, nego genocid nazivamo primjerenim nazivom – genocid”, kaže Meron.

Uvjeren je kako su svojim presudama i ispoštovali pravo i postigli pravdu. Kaže, brzo – koliko je to u datim okolnostima uopće bilo moguće.

Izvor: Al Jazeera