London: Toranj izazvao revolt žrtava Omarske

Olimpijski toranj u Londonu podigla kompanija ArcelorMittal (Reuters)

Udruženje koje okuplja preživjele zatvorenike srpskog koncentracionog logora u Omarskoj kod Prijedora najavila je u ponedjeljak kako će zatražiti da olimpijski toranj u Londonu, što ga je u čast predstojećih ljetnih olimpijskih igara u britanskoj prijestolnici podigla kompanija ArcelorMittal, bude proglašen “spomenikom u progonstvu”.

U saopćenju udruženja pod nazivom Guardians of Omarska, dostavljenom Hini, podsjeća se kako kompanija ArcelorMittal upravlja rudnikom željezne rude na mjestu bivšeg logora Omarska, gdje su tokom proteklog rata u BiH zatvorene, mučene i ubijane hiljade Hrvata i Bošnjaka s područja Prijedora.

“Gradnjom ArcelorMittal Orbita u Londonu s rudačom iz Omarske, u kojoj možda ima i ljudskih kostiju, ArcelorMittal baca krvavu sjenu na grad London, Ujedinjeno Kraljevstvo i olimpijske igre”, izjavio je Satko Mujagić, predstavnik udruženja Guardians of Omarska.

Skrivanje zločina

Ovo Udruženje pozvalo je predstavnike ArcelorMittala na razgovor kako bi se zajednički dogovorili oko toga šta poduzeti kako bi se otklonila ta sjena nad predstojećim Olimpijskim igrama.

Vlasti bosanskih Srba osnovale su logor Omarska u maju 1992. godine.

Prema podacima različitih udruženja koja okupljaju bivše zatvorenike, tamo je bilo zatvoreno više od 3.300 nesrba, a njih najmanje 700 je ubijeno.

Skupina od 200 zatvorenika je u avgustu 1992. godine brutalno pogubljena na Korićanskim stijenama na planini Vlašić.

Udruženje Guardiands of Omarska drži kako su tijela nekih od ubijenih u samom logoru bacana u rudnik s ciljem prikrivanja tragova zločina.

Izvor: Agencije