London traži sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog Skripalja

Istražitelji OPCW-a su potvrdili nalaz Velike Britanije u vezi s identitetom toksične hemikalije koja je upotrijebljena u Salisburyju (EPA)

Velika Britanija zatražila je u četvrtak da se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastane iduće sedmice kako bi razmotrilo izvještaj Organizacije za zabranu hemijskog oružja, u kojem je zaključeno kako je u pokušaju ubistva bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju upotrijebljen nervni agens, javljaju agencije.

“Očekujemo da sastanak bude održan iduće sedmice”, saopćila je britanska misija pri UN-u na svom zvaničnom nalogu na Twitteru, prenosi agencija Reuters.

Organizacija OPCW potvrdila je ranije u četvrtak nalaz Velike Britanije kako su Skripalj i njegova kćerka početkom marrta otrovani nervnim agensom.

U saopćenju OPCW-a je navedeno kako su istražitelji “potvrdili nalaz Velike Britanije u vezi s identitetom toksične hemikalije koja je upotrijebljena u Salisburyju”, prenosi AP.

Hemikalija je bila “visoke čistoće”, navedeno je u saopćenju.

Julija Skripalj na tajnj lokaciji

U kratkom saopćenju nije navedeno kako je riječ o “novičoku”, kao što je to Velika Britanija saopćila, ali detalji o hemijskom agensu nalaze se u izvještaju koji je pod oznakom tajnosti.

Zvanični London je optužio Rusiju za trovanje Skripalja i njegove kćerke 4. marta u engleskom gradu Salisburyju nervnim agensom “novičok”, koji je razvijen u nekadašnjem Sovjetskom savezu.

Rusija je negirala te tvrdnje, ističući kako London nije dao nikakve dokaze za to.

Sergej Skripalj je još u bolnici i oporavlja se, dok je njegova kćerka Julija otpuštena sa bolničkog liječenja i nalazi se na tajnoj lokaciji.

Izvor: Agencije