London tvrdi da je dogovoren nacrt sporazuma o Brexitu

Britanski ministri za Brexit i odbranu, Dominic Raab i Gavin Williamson (EPA)

Britanska vlada saopštila je u utorak da su se britanski i evropski pregovarači dogovorili o nacrtu sporazuma o budućim odnosima posle Bregzita i dodala da će vlada o tome raspravljati u sredu, prenela je agencija France press.

“Vlada se  sastaje u sredu u 14:00 časova po lokalnom vremenu da bi razmotrila nacrt sporazuma do kojeg su došle pregovaračke ekipe u Briselu i da bi donela odluke o narednim etapama”, navodi se u saopštenju vlade.

Britanski mediji su nešto ranije preneli da su Velika Britanija i Evropska unija postigle “tehnički dogovor” o Bregzitu i dodali da su britanski ministri pojedinačno u utorak uveče pozvani u sedište vlade, pre sednice zakazane za 14. novembar.

Irska televizija RTE javila je da je postignut dogovor kako bi se izbegla tvrda granica između Irske, članice EU-a, i britanske pokrajine Severne Irske.

Spisak hitnih mjera EK-a

Sporazum uključuje takozvani backstop, zaštitni mehanizam, zahvaljujući kojem bi granica na irskom ostrvu ostala otvorena nakon Brexita.

To pitanje je do sada bila glavna prepreka u postizanju dogovora o budućim odnosima između Londona i Brisela, posle istupanja Velike Britanije iz članstva u EU-a, koje stupa na snagu 29. marta 2019. godine.

Ipak, RTE navodi da to još ne znači da su pregovori o Brexitu do kraja zaključeni.

Agencija AP prenela je da će u sredu u Briselu biti održan i sastanak ambasadora 27 zemalja EU-.

Evropska komisija je pre vesti o postizanju tog dogovora obelodanila spisak hitnih mera koje treba preduzeti u slučaju da nema dogovora sa Londonom.

Potpredsednik EK-a Frans Timmermans je rekao da su te pripreme neophodne, jer će povlačenje Velike Britanije “izazvati brojne poremećaje” sa ili bez dogovora, i dodao da su svi u obavezi da pričine “što manju moguću štetu”.

Izvor: Agencije