London u ‘tvrdom’ Brexitu gubi blizu 10.000 radnih mjesta

Frankfurt, Burza
Frankfurt je, ispred Pariza, najpopularnija među destinacijama za preseljenje (EPA)

Prvo sveobuhvatno istraživanje agencije Reuters provedeno među 123 kompanije koje zapošljavaju najveći broj radnika u međunarodnim financijama, pokazalo je da će blizu 10.000 radnih mjesta iz britanskog financijskog sektora biti preseljeno u inozemstvo u idućih nekoliko godina, ako Londonu ne bude odobren pristup europskom jedinstvenom tržištu.

Frankfurt je daleko najpopularnija među destinacijama za preseljenje i “za dlaku” je ispred Pariza, prenosi Tanjug. 

Anketa je obuhvatila različite financijske aktere – od najvećih banaka, osiguravatelja, fondova za upravljanje imovinom, privatnih investicijskih fondova do burzovnih platformi u Britaniji, kojima je bilo postavljeno pitanje o detaljima njihovih planova u slučaju tzv. “tvrdog” Brexita.

Gotovo polovica anketiranih kompanija izjavila je za Reuters da će morati preseliti zaposlene ili restrukturirati svoje poslovanje zbog Brexita, koji bi trebao biti okončan u ožujku 2019. godine.

London bi ipak mogao ostati finansijsko središte

Trećina ispitanika je rekla da to neće imati utjecaj na njihovo poslovanje, a ostatak je odgovorio da još uvijek odlučuju o svojim planovima ili su odbili komentar.

Broj radnih mjesta koja će biti premještena ili otvorena u inozemstvu temelji se na odgovorima 39 kompanija koje zapošljavaju najmanje 350.000 ljudi.

U britanskom financijskom sektoru radi blizu 1,1 milijun ljudi.

Rezultati istraživanja pokazuju da će prvim valom preseljenja biti obuhvaćeno 9.777 radnih mjesta, što je, kako navodi agencija, na donjoj granici ranijih procjena kompanija i lobističkih grupa iz financijske industrije.

To bi moglo značiti da će London i nakon Brexita zadržati status globalnog financijskog središta, barem kratkoročno.

Većina ispitanika smatra da veća pomjeranja mogu doći za desetak godina ili više.

“Ako do toga dođe, to neće biti u jednom velikom naletu. Vjerojatniji je proces višegodišnjeg usporenog smanjivanja radnih mjesta u Londonu”, izjavio je viši menadžer jedne od najvećih europskih banaka koji je sudjelovao u istraživanju.

Istraživanje također sugerira da neke financijske institucije možda odgađaju odluke, nadajući se da se u pregovorima koji se trenutačno vode u Bruxellesu može dogovoriti “meki” Brexit.

Guverner Banke Engleske Mark Carney je upozorio kompanije protiv takvog pristupa, rekavši kako je važno da sa planovima krenu već sada.

Brojke manje od ranijih procjena

Kompanije za upravljanje imovinom tvrde da će preseliti 311 radnih mesta, a osiguravajuće kuće samo 98.

Promatrano po zemljama iz kojih potiču, za selidbu su najviše spremne američke i britanske banke, dok je utjecaj Brexita na španjolske, talijanske i nizozemske banke ograničen.

Kako sada stvari stoje, u Frankfurt se seli 5.470 radnih mjesta, najviše zbog preseljenja filijale Deutsche Bank, koja premješta 4.000 radnih mjesta.

Na drugom mjestu je Pariz sa 1.800 financijskih pridošlica, od čega britanska banka HSBC donosi 1.000 radnih mjesta.

Ranije procjene gubitka radnih mjesta u slučaju “tvrdog” Brexita kretale su se od 30.000, koliko su predviđali u briselskoj kompaniji Bruegel, pa do 232.000, koliko je izračunao izvršni direktor Londonske burze Xavier Rolet.

Izvor: Agencije